Yamaha YAS-108 Recension: En av de bästa du kan köpa för priset

Yamaha YAS-108 är den soundbaren som presterar imponerande för sitt pris. Yamahas soundbars i mellansegmentet har gång på gång fått flera utmärkelser. Yamahas YAS-108 fortsätter den traditionen.

Direkt ur lådan kommer du att märka estetiska förbättringar jämfört med dess föregångare, YAS-107. Yamahas YAS-108 uppvisar ytterligare ett tryck mot den rundade designen som introducerades med förra årets modeller. YAS-108 liknar mer en kapselform i motsats till en rektangel. YAS-108 är bara 88,9 cm bred, 5,4 cm hög och 13 cm djup och kan enkelt passa under vilken modern TV som helst eller sitta ovanpå en hylla eller bänkskiva.

Fyrkantiga gummikuddar placerade på enhetens baksida förhindrar att soundbaren repar känsliga ytor och samtidigt håller den på plats. YAS-108 levereras med en mall för väggmontering och nyckelhålsfästen på baksidan av soundbaren, men du måste tillhandahålla lämpliga monteringsskruvar.

Läs också: Bästa Soundbars 2020

Yamaha YAS-108
Yamaha YAS-108, Bildkredit: Yamaha


YAS-108: s förararrangemang är oförändrat från förra årets modell. Det är fortfarande en dubbelporterad design med två 3-tums subwoofers ombord, två 2,125-tums mellankonstångswoofers och två 1-tums dome-diskanthögtalare. Yamaha hävdar att YAS-108 har totalt 120 watt. Av detta är 60 watt tillägnad subwoofern och 30 watt går till var och en av YAS-108s stereodrivrutiner. Även om jag inte längre har YAS-107-recensionsexemplet till hands, är det ett säkert sätt att säga att de två borde låta lika.

Ingen subwoofer? Inga problem

Om du letar efter en soundbar med en sub, så ska du inte avvisa YAS-108 direkt. Yamaha kommer att spela väldigt bra inom sitt frekvensområde med enbart de djupaste basnoterna som saknas.

YAS-108 innehåller inte en subwoofer, men enheten har en subwooferutgång. De flesta ljudfält till denna prispunkt gör det inte. Du kan enkelt lägga till en subwoofer till YAS-108, vilket ytterligare förbättrar dess djupa basprestanda. I själva verket kan du förmodligen köpa en subwoofer av högre kvalitet än dem som levereras med andra soundbar märken till denna prispunkt.

MER: Allt om Dolby Atmos.

För att förbättra dialogen om ljudprogrammering inkluderar YAS-108 företagets Clear Voice-dialogförbättringsteknik. Clear Voice gör som namnet antyder och lyfter upp dialogen för att göra den mer begriplig. Om du dessutom letar efter en soundbar vars primära syfte är att förbättra dialogen kommer YAS-108 att tjäna dig bra.

Specifikationer för Yamaha YAS-108

Produkt typSoundbar
FärgSvart
Effekt120 Watt
Profiler (Bluetooth)Advanced Audio Distribution Profile (A2DP), Low Complexity Subband Coding (SBC)
Max räckvidd10 m
AIAlexa
AnslutningstypHDMI-ingång (19 pin HDMI typ A)
HDMI-utgång (19 pin HDMI typ A)
Digital ljudingång (Toslink)
Linjeingång för ljud (minihörlurskontakt, stereo 3,5 mm)
Utgång för bashögtalare (RCA)
Energiförbrukning vid drift27 Watts
Bredd88,9 cm
Djup13 cm
Höjd5,4 cm
Vikt 3,22 kg
FunktionerCEC, HDCP 2.2
Specifikationer YAS-108

Stark 4K Ultra HD-kompatibilitet för Yamaha YAS-108

YAS-108 har stark 4K Ultra HD-kompatibilitet. YAS-108 stöder 4K-pass-through med HDCP 2.2, 4: 4: 4-färger och de viktigaste HDR-standarderna: HDR10 och HLG HDR. HLG har antagits som HDR-standarden för kommande 4K Ultra HD TV-sändningar. YAS-108 stöder inte Dolby Vision eller HDR10 +. Allt om HDR här.

Eftersom HDR-stöd är en mycket viktig funktion för användare som ansluter 4K Ultra HD-källor direkt till soundbar för inbyggd ljudavkodning och videogenomgång. Med YAS-108 behöver du nu inte dela ljud- och videosignaler mellan TV: n och soundbar.


Andra intressanta artiklar:


YAS-108 har nästan alla inmatningsalternativ du behöver: HDMI, optisk Toslink, 3,5 mm analog och trådlös Bluetooth. Eftersom det inte finns något Wi-Fi stöder YAS-108 inte Yamahas trådlösa MusicCast-teknik för streaming av musik.

Yamaha har lagt alla ingångarna i en 90 graders vinkel mot botten av soundbaren. YAS-108 levereras inte med några HDMI-kablar. Den levereras endast med en optisk Toslink-kabel.

YAS-108 stöder HDMI ARC (ljudåtergivningskanal). Om din TV stöder det kan du skicka ljud från din TV till soundbaren via en enda HDMI-kabel. För att funktionen ska fungera måste du vanligtvis också aktivera HDMI CEC på både Yamaha soundbar och din TV.


Nya artiklar om soundbars:


Stöder flera Bluetooth-anslutningar

Bluetooth 5.0 är standard på YAS-108. Bluetooth 5.0 stöder hastigheter upp till 2 Mbps – dubbla datahastigheterna för Bluetooth 4.0. Yamaha stöder också multipoint-anslutningar – möjligheten att ansluta två Bluetooth-enheter till soundbaren samtidigt. Att använda funktionen är enkel. För att till exempel börja spela ljud från en andra Bluetooth-enhet, stoppa bara uppspelningen på den aktuella enheten och starta uppspelningen på den andra Bluetooth-enheten.

yamaha soundbar YAS-108 recension
Yamaha YAS-108 ingångar. Bildkredit: Yamaha

YAS-108 har några smidiga konsekvenser om du har börjat distribuera smarta assistenter i ditt hem. Likaså älskade jag att kunna para ihop min Amazon Alexa Dot med Yamahas högtalare. Jag startade helt enkelt Alexa-appen på min iPhone Xs och parade ihop den med YAS-108. Från och med den tiden kunde jag också säga ”Alexa, spela Beatles” och bingo, Alexa skulle spela sitt ljud genom Yamaha. Vilken natt- och dagskillnad mellan Dots budget-högtalare och YAS-108!

Yamaha YAS-108: Utmärkta fjärrkontrollalternativ

Yamahas fjärrkontroll är utmärkt. Det är särskilt anmärkningsvärt eftersom de flesta ljudfält på prisnivån på ingångsnivån har billiga fjärrkontroller med kreditkortstorlek.

YAS-108 fjärrkontrollens knappar är dessutom logiskt utformade och kännetecknas av olika färger. Du kan bestämma de mest grundläggande funktionerna utan att titta. I motsats till YAS-107 lägger YAS-108s fjärrkontroll till en dimmerknapp. När du trycker på kommer ljudfältets lysdioder att växla mellan ljusa, svaga och av. Dimmerfunktionen är mest användbar när soundbaren är väggmonterad, där LED-lamporna är vända direkt mot dig. Jag är glad att Yamaha lade till den här funktionen för att minimera eventuell distraktion från lysdioderna.

Om du aktiverar din HDMI CEC-funktion på din TV och YAS-108 kan du till exemepel använda din nuvarande TV-fjärrkontroll för att styra både ljudfältet och din TV. Du kan synkronisera ström på / av mellan din TV och YAS-108; växla ljudutgång mellan din TV och YAS-108; och justera volymen.

Om du vill avstå från någon fysisk fjärrkontroll säger Yamaha att du kan ladda ner företagets hemmabiokontrollapp för att styra YAS-108: s grundläggande funktioner, som volym och surroundläge. Tyvärr, när jag försökte använda appen, berättade det för mig att YAS-108 inte stöds. Jag nådde ut till Yamaha och de berättade för mig att på grund av den nya Bluetooth-funktionaliteten i YAS-108 skulle de ha en kompatibel uppdatering av Yamaha HT Controller-appen någon gång i augusti 2018.

Läs också: Varför du alltid borde köpa dyr elektronik med ditt kreditkort

DTS Virtual: X

DTS Virtual: X debuterade på YAS-107 och fortsätter den traditionen på YAS-108. Det använder digital signalbehandling och psykoakustiska tekniker för att simulera en objektorienterad ljudupplevelse där ljud har höjdegenskaper, även om det inte finns några höjd- eller bakre surroundhögtalare tillgängliga. DTS säger DTS Virtual: X kommer också att mixa upp alla källsignaler från tvåkanals stereo till 7.1.4 kanaler. Du aktiverar funktionen genom att trycka på knappen 3D Audio på fjärrkontrollen.

I våra tester skapade Virtual: X en mycket mer expansiv och uppslukande ljudbild jämfört med vanlig gammal stereo. Som jag har sagt tidigare: Jag är inte ett stort fan av konstgjord bearbetning, men DTS Virtual: X är fantastiskt.

Lyssningstester på Yamaha YAS-108

Jag kopplade Yamaha YAS-108-ingången via HDMI till min Oppo UPD-205 4K UHD-spelare och Yamahas HDMI-utgång till min Panasonic ZT60-TV.

Jag startade igång ”The Greatest Showman”, och direkt från öppningsmenyn slingade Yamahas ljud uppmärksamhet. Det var ingen fråga om Yamahas prestanda. Yamaha hade inga problem med vare sig dialog eller musikaliska nummer. Hugh Jackmans, Zack Effrons och Zendayas sång var rena och tidsmässiga. Bäst av allt gjorde Yamaha vackert den emotionella inverkan på Loren Allreds ”Never Enough” och Keala Settles ”This is Me”. Filmen klipp av ”Detta är jag” har mer slagverk och bas än albumversionen. Yamaha missade till exempel inte ett slag, och gav utmärkt spänning i bröstet.

När det gäller Tron Legacy blev Yamahas brist på djup bas tydligare. I början av kapitel 4, ”The Grid”, när Sam landar med framsidan ner i gallret, åtföljs den av djup pulserande bas. Dessa anteckningar registrerades inte på YAS-108. På samma sätt när Recognizers svävar ovan, saknade den djupa baseffekten från deras motorer. För att få denna nivå av engagemang till din upplevelse, vill du verkligen lägga till en sub till YAS-108.

Jag testade DTS Virtual: X under mitt lyssnande och det förbättrade alla programmets ljudnivåhöjd och -bredd. Jag kunde använda Clear Voice ovanpå Virtual: X. Det är trevligt att veta att användare har det alternativet också. Jag fann likaså att av alla olika inställningar gav vanlig gammal stereo fortfarande det tydligaste och mest exakta ljudet.

Att engagera Clear Voice märkbart förbättrad dialog, men det ökade följaktligen alla ljud inom det frekvensområdet. Sammantaget är Clear Voice fortfarande ett solidt alternativ för konsumenter som letar efter förbättrad dialogförståelse.

Kungen Yamaha YAS-108 regerar fortfarande

Slutligen, om du letar efter en nybörjarnivå kan du bara inte gå fel med Yamahas YAS-108. Till exempel, det här är en högklassig högnivåhögtalare som kan förbättra dialogen eller utöka filmens omslutande känsla med DTS Virtual: X. Medan YAS-108: s akilleshäl är djup bas, kan du alltid lägga till en eftermarknadssubwoofer tack vare soundbarens subwooferutgång. Om du är ute efter en soundbar på rimlig prisnivå, måste Yamaha YAS-108 vara på din kortlista. Det har redan hittat en plats på vår Ljud-lista.

Yamahas YAS-108 är en av våra favoritbalkar i detta segment.

Sammanfattning

Fördelar
Fantastiskt ljud och dialogklarhet för segmentet
Kan paras ihop med två Bluetooth-enheter samtidigt
Stöder DTS Virtual: X
Fördelar
Nackdelar
Stöder inte Yamahas MusicCast-ljudteknik för flera rum
Behöver en subwoofer för att återge djupaste basnoter.
Nackdelar

2 svar på ”Yamaha YAS-108 Recension: En av de bästa du kan köpa för priset”

Lämna en kommentar