Hur man ser Star Wars filmerna i ordning

Titta på Star Wars filmerna i ordning, både efter när de kom ut på bio, kronologisk ordning, och även fansens favorit sätt att titta på filmserien!

Bildkredit: Disney

För att titta på Star Wars-filmerna i ordning så behöver du inte ha magiska krafter. Det är så enkelt som att prenumerera på Disney Plus och du kan luta dig tillbaka i soffan.

Denna guide för att titta på Star Wars-filmerna i ordning täcker originaltrilogin, prequel-trilogin, uppföljartrilogin, plus fristående spin-offs. De finns alla i 4K HDR, så du kan slänga de dammiga VHS- och DVD-kopiorna (även om du kanske föredrar de ursprungliga, oredigerade versionerna).

Vår genomgång förklarar flera sätt att titta på Star Wars-filmerna i en ordning som varierar beroende på vilken upplevelse du söker. Vi har också detaljer om hur Star Wars-filmerna (och TV-serierna) som inte är huvudlinjer passar in. Det är normalt att överväga olika sätt att se Star Wars-filmerna i ordning, eftersom Skywalker Sagas tre distinkta trilogier släpptes i en icke-kronologiskt sätt, vilket gör rätt Star Wars-visningsordning möjligen lite komplicerad.

Olika sätt att titta på Star Wars

Det finns flera sätt att se dessa filmer. Eftersom det inte finns något riktigt korrekt sätt att titta på alla Star Wars-filmerna. Vissa fans föredrar att se dem i ordningen de släpptes, andra föredrar kronologisk tidslinjeordning och vissa fans tycker om en hybrid av båda.

Men vissa gillar att låtsas att vissa avsnitt inte fanns. Med det i åtanke har vi skisserat de mest populära Star Wars-ordningarna för din intergalaktiska tittarglädje.

Var man kan se Star Wars filmerna i ordning

Om du letar efter det mest kostnadseffektiva sättet att titta på Star Wars-filmerna i ordning bör du registrera dig för Disney Plus (89 kr per månad eller 890 kr per år). Från och med den 4 maj (aka Star Wars Day) har Disneys streamingtjänst hela Skywalker Saga (avsnitt I-IX) samt Rogue One: A Star Wars Story and Solo.

Bildkredit: Disney+

Disney Plus är perfekt för Star Wars fans och för 89 kr per månad är Disney Plus är billigare än de flesta streamingtjänster och har ett enormt bibliotek som också innehåller Marvel-filmer och serier, klassiska animerade filmer och nyare hits som Soul.

Naturligtvis kan du också köpa eller hyra Star Wars-filmerna à la carte på Amazon, iTunes och Google Play. Eller köpa en box med alla filmerna på DVD/Blu-ray.

Star Wars filmer i ordning efter berättelsens tidslinje

Star Wars-sagan startade med avsnitt IV och fick sedan en prequel-trilogi innan den fick en uppföljartrilogi, så berättelsen är i sin tur ur funktion. Kronologisk ordning låter dig se Star Wars karaktärer utvecklas i realtid, inklusive Anakin Skywalkers resa från ljusögd pojke till orolig krigare och Obi-Wan Kenobis omvandling från motvillig lärling till visman Jedi runaway. Om du föredrar att se Skywalker Saga från dess kronologiska början, här är Star Wars-filmerna i ordning efter kronologiska händelser.

Inom parentes bredvid varje film listar vi när filmen ägde rum före eller efter slaget vid Yavin. Så när vi säger avsnitt II – Attack of the Clones is 22 BBY, betyder det att det ägde rum 22 år före slaget vid Yavin. På samma sätt är ABY efter slaget på Yavin.

Och för att förhindra förvirring: Rogue One äger rum omedelbart före A New Hope, och The Last Jedi äger rum i direkt efterdyning av The Force Awakens.

Kronologisk ordning

Recensioner här nedan är gjorda av våra vänner på VividWeb och öppnas i en ny flik.

 • Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (32 BBY)
 • Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (22 BBY)
 • Och Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (19 BBY)
 • Solo: A Star Wars Story (13 – 10 BBY)
 • Rogue One: A Star Wars Story (0 BBY)
 • Star Wars: Episode IV – A New Hope (0 BBY / 0 ABY) Kolla in en full recension av Star Wars: Episode IV här
 • Och Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (3 ABY) Kolla in en full recension av Star Wars: Episode V här
 • Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi (4 ABY)
 • Star Wars: Episode VII – The Force Awakens (34 ABY)
 • Och Star Wars: Episode VIII — The Last Jedi (34 ABY)
 • Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker (35 ABY)

Star Wars filmer i ordningsföljd

Om du vill uppleva Star Wars-filmerna när de kom ut, är release-ordningen vad du letar efter. Jag skulle personligen rekommendera denna ordning för nya fans, eftersom du får bevittna den naturliga utvecklingen av Star Wars-sagan komplett med alla dess upp-och nedgångar. Från den klassiska 80-talets sci-fi av den ursprungliga trilogin, till CGI och tvivelaktiga skådespel som finns i prequels till den moderna The Force Awakens och dess uppföljare, här är varje Star Wars-film i ordning av release:

Ordning efter datum

 • Star Wars: Episode IV – A New Hope (1977)
 • Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (1980)
 • Och Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi (1983)
 • Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (1999)
 • Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (2002)
 • Och Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (2005)
 • Star Wars: Episode VII – The Force Awakens (2015)
 • Rogue One: A Star Wars Story (2016)
 • Star Wars: Episode VIII — The Last Jedi (2017)
 • Solo: A Star Wars Story (2018)
 • Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker (2019)

Star Wars filmer i machete-ordning

En tittarorder som populär gjorts av fans, är så kallad ”machete ordning”. Denna använder en blandning av release och kronologisk ordning för att bevara den stora twisten i The Empire Strikes Back samtidigt som den ger lite backstory via prequels. Den börjar med A New Hope and The Empire Strikes Back, doppar tillbaka i Attack of the Clones och Revenge of the Sith för Darth Vaders ursprung och återvänder sedan till nutiden för att avsluta den ursprungliga trilogin på dramatiskt sätt med Return of the Jedi.

Ja, den här ordningen hoppar över The Phantom Menace helt, eftersom vissa fans inte anser att filmen är väsentlig för handlingen (Sorry, Jar Jar). Det är värt att komma ihåg att den här ordningen skapades för många år sedan och inte tar hänsyn till uppföljningstrilogin eller spin-off-filmerna, som du kan titta på enligt dina egna önskemål.

 • Star Wars: Episode IV – A New Hope (1977)
 • Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (1980)
 • Och Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (2002)
 • Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (2005)
 • Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi (1983)

Kommande Star Wars-filmer

Utgivningsfönstren för december 2022, 2024 och 2026 är nu borta. När det gäller berättelserna som filmerna kommer att berätta och deras regissörer är några av erbjudandena låsta. Men inte alla detaljer är officiella. Här är vad vi vet

 • Vid Disneys 2020 Investors Event bekräftade företaget att Wonder Woman-regissören Patty Jenkins kommer att kontrollera Star Wars: Rogue Squadron. Vilket är nästa Star Wars-film, som kommer ut i december 2023.
 • Taika Waititi (What We Do In The Shadows, Thor: Ragnarok) kommer också att göra en ny Star Wars-film. Och Lucasfilms president Kathleen Kennedy bekräftade det vid Investors Event. Medan Kennedy sa att Waititi fortfarande arbetade med manuset, rapporterade The Daily Record att produktionen redan har börjat.
 • Rian Johnson (The Last Jedi) ryktas vara en möjlig regissör för en helt ny Star Wars-trilogi. Även om det kan dåligt för dem som högljutt uttryckte sina negativa åsikter om TLJ.
 • Marvel-filmpresident Kevin Feige är tecknad på en Star Wars-film. Som han kommer att styra med Lucasfilms president (prata om en ambitiös crossover) Kathleen Kennedy, rapporterade Variety.

J.D. Dillard (Sleight) och Matt Owens (Luke Cage) arbetar enligt uppgift med ett nytt Star Wars-projekt. Som kan vara i teatrar eller på Disney Plus.

Solo 2 är inte ens bekräftad, men fans har bett om det. Rapporter antyder att det inte kommer att bli ett Disney Plus-projekt.

Vad sägs om ett Star Wars TV-program?

Naturligtvis är Star Wars-universum inte begränsat till bara filmerna. Och det finns en mängd live-action och animerade TV-serier som fungerar som kanoniska poster i tidslinjen. Ännu bättre, alla är tillgängliga på Disney Plus. Här är en sammanfattning av var några av nyckelprogrammen passar in:

Star Wars: The Clone Wars: Denna populära animerade serie är händer mellan avsnitt II och III och följer äventyren av Anakin Skywalker, Obi-Wan Kenobi och Ahsoka Tano under Clone Wars. Showens sjunde och sista säsong avslutades precis och du kan se allt på Disney Plus.

Star Wars: Rebels: En uppföljare till Clone Wars, Rebels följer en grupp av krigare. Inklusive Kannan Jarrus, Ezra Bridger och Hera Syndulla. I deras kamp mot ett spirande galaktiskt imperium mellan avsnitt III och IV.

Star Wars: The Bad Batch: Den här animerade serien följer elit och experimentella kloner av Bad Batch, som först introducerades i Clone Wars.

Obi-Wan Kenobi: Ta reda på vad Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) gjorde mellan episoderna III och IV. Efter imperiet dödade Jedi ordern. Showen tar också tillbaka Hayden Christensen som Anakin Skywalker / Darth Vader.

Kommande eller pågående

Star Wars: Andor: This Rogue One prequel kommer att fokusera på äventyren av Cassian Andor (Diego Luna). Han och hans droid vän K2S0 (Alan Tudyk). Vi förväntar oss att det ska äga rum mellan avsnitt III och IV.

Mandalorian: Pågår fem år efter Episod VI: Return of the Jedi, fokuserar Mandalorian på en ensam bounty hunter när han utforskar ett grumligt universum efter imperiet. Han tog emot en surrogatson i Baby Yoda (aka Grogu), men nu är duon separerad. Vad kommer Din Djarin att göra nu under säsong 3?

Star Wars: Ahsoka: Anakins tidigare Jedi padawan, Ahsoka Tano, debuterade i live-actionform (spelad av Rosario Dawson) i The Mandalorian. Nu får hon sin egen show.

The Book of Boba Fett: OG-bounty hunter gjorde en imponerande komo på The Mandalorian; denna spinoff följer Boba och partner-in-buttkicking Fennec Shand.

Lando Star Wars-serien: Detaljerna är tunna för detta projekt från skaparen Justin Simien (Dear White People). Vi vet inte ens om Billy Dee Williams eller Donald Glover kommer att återuppta sin roll som denna charmiga skurken.

En rolig bonus trilogiFamily Guy’s Version

MER:


6 svar på ”Hur man ser Star Wars filmerna i ordning”

Lämna en kommentar