PHILIPS OLED 865 65″ 4K OLED TV – Recension

Snabb granskning

Trots att det kostade mycket rimliga 22 000 kr, är 65-tums Philips OLED 865 inte riktigt den billigaste 65-tums OLED i stan. Denna ära tillhör LG BX OLED. Philips set erbjuder dock några riktiga förbättringar som nya funktioner. Tillsammans med en förstklassig, metallbackad design som inkluderar en tresidig version av Philips unika Ambilight-teknik. Allt för betydligt mindre än direkta OLED-rivaler som Sony A8H eller LG CX OLED.

Philips OLED 865: s smarta funktioner är uppbyggda kring det senaste (v9.0) Android-smart-TV-systemet. Detta ger en mängd appar som vanligt och stöds till hjälp av Freeview Play. Den inbyggda Chromecast är alltid bra också.

Operativsystem

Android TV kan fortfarande känna sig otrevlig ibland, och det finns inget Apple TV-appstöd som kan vara lite tråkigt.

Philips OLED 865: s främsta framsteg under fjolårets Philips OLED-sortiment inkluderar ett antal nyheter. AI-baserade bildförbättringar, samt moderniserade högtalare som distribuerar större mellanhögtalardrivrutiner och en ny högtalardesign.

Båda dessa förbättringar ger starka resultat. Bilderna är levande, skarpa och ljusa i linje med Philips vanliga djärva tillvägagångssätt. Fast det kombinerar dessa iögonfallande attraktioner med ett mer naturligt utseende än vad varumärket historiskt har uppnått.

Ljuduppspelning – som inkluderar inbyggd avkodning av Dolby Atmos – är detaljerad, dynamisk och ren och bryter fri från tv: ns fysiska begränsningar utan att börja låta spröd eller osammanhängande.

Det finns en eller två relativt små nigglar med Philips OLED 865: s bild – och som alltid med OLED rekommenderas att du använder den med försiktighet för att minska risken för permanent bildretention (eller ”inbrändhet”). Sammantaget förtjänar dock kombinationen av pris, design och prestanda att det blir ett riktigt stänk på årets extremt konkurrenskraftiga OLED-TV-marknad.


Andra artiklar du troligtvis är intresserad av:


Design

Philips OLED 865
Bildkredit: Philips
 1. Minimalistisk ram och fötter
 2. Ambilight kan förbättra nedsänkning om den hanteras försiktigt.
 3. Enastående byggkvalitet

Utsidan av Philips OLED 865 har en stark, minimalistisk design. Ramen runt skärmen är anmärkningsvärt tunn, medan dess två fötter är nästan osynliga när de ses rakt på – särskilt när skärmen sitter precis ovanför dem i TV: ns standardinställning. Philips tillhandahåller dock eftertänksamt ett par små nackalternativ, men om du vill höja skärmen något för att passa en soundbar under.

Philips OLED 865 uppmärksammar sig själv när den ses på nära håll, tack vare sin exceptionella byggkvalitet. Från silvermetallbakplattan som stöder OLED-filmen till den underbara polerade krom av fötterna, det ser mycket mer premium än priset skulle föreslå.

Ambilight

Det är dock när du slår på den, att Philips OLED 865: s design verkligen får liv, tack vare Philips Ambilight-teknik. Denna exklusiva funktion består av en LED-uppsättning monterad på TV: ns baksida, som kastar ut en bred pool av färgat ljus runt skärmen – kalibrerar som svar på ljusstyrkan och färginnehållet i det som visas på skärmen.

Roligt som det är i Philips aggressiva standardinställningar, skulle jag rekommendera att tona Ambilight ner till en relativt låg ljusstyrka och svarshastighet för att försäkra att den försiktigt förbättrar tittarupplevelsen snarare än att distrahera från den.

Att följa med den underbara TV: n är en ganska fjärrkontroll. Det är smal, långsträckt design och Muirhead-läderfinish känns riktigt snygg och balanserad i handen, och knapparna är alla smakfullt bakgrundsbelysta.

Knapparna är ganska tätt packade ihop och lite små, men layouten är mest logisk, och huvudnavigerings- och väljarknapparna är lämpligt framträdande.

Philips OLED 865-anslutningar inkluderar fyra HDMI-enheter, två USB-enheter och en digital optisk ljudutgång. En tredje USB kan ha varit trevlig, men två kan anses vara tillräckliga för Philips OLED 865s pris.

Mer synd är att Philips OLED 865: s HDMI-enheter inte kan stödja ett antal potentiellt användbara spelfunktioner; nämligen variabla uppdateringshastigheter, 4K-uppspelning vid 120Hz och automatisk växling av låg latensläge.

Manuell aktivering av uppsättningens spelinställning minskar ingångsfördröjningen till minst 33,1 ms – även om detta är ett genomsnittligt resultat enligt dagens standard.

HDMI-enheterna stöder också endast ARC-systemet (Audio Return Channel). Så medan de kan skicka förlorat Dolby Atmos-ljud genom TV: n till en ansluten AV-mottagare eller soundbar, kan de inte passera det förlustfria Atmos-ljudet du får från 4K Blu-ray-spelare.

Lägg till en smart högtalare för att öka funktionaliteten av din TV. Kolla in våra recensioner av Google Nest audio och Sonos One för att hitta den som passar dig bäst!

Smart TV (Android operativsystem)

 1. Massor av innehåll
 2. Relativt smidig och stabil Android TV-implementering
 3. Androids gränssnitt är fortfarande lite klumpigt och det finns ingen Apple TV

Det fanns en tid då Android TV: s röriga gränssnitt, brist på anpassningsalternativ, buggar, tröghet och saknade UK-ikapp-appar gjorde det till en ganska obehaglig upplevelse. Philips har dock länge varit bättre än andra märken för att få Android TV att fungera, och detta fortsätter med den mycket förbättrade upplevelsen som den senaste Android TV-implementeringen v9.0 erbjuder.

Det finns praktiskt taget ingen tröghet nu när du navigerar runt hemskärmsappen och innehållshyllorna. Fel är mycket sällsynta, liksom långa appuppdateringar.

Systemet stöder nu åtminstone en viss anpassning och är inte så avsedd att skicka innehåll till dig att du verkligen inte har något intresse av att titta på.

Det är också bra att hitta Philips som nu tillhandahåller Freeview Play i Android TV-miljön, vilket innebär att du inte längre behöver oroa dig för Android TV: s problem med att stödja alla separata inhämtningsappar för Storbritanniens viktigaste markbundna sändare.

Nackdel Android

Jag tycker fortfarande inte att Android TV är lika lättanvänd, flexibel eller inriktad som de flesta andra ”interna”, märkesspecifika smarta TV-system. Men det är en miljon gånger bättre än det brukade vara, och det råder ingen tvekan om att det innehåller en stor mängd appar och innehåll. Inklusive nyckeln Netflix, Amazon Prime Video, Disney Plus, Freeview Play, Google Play Movies And TV och Rakuten TV-streamingtjänster. Den enda riktigt stora frånvaron är Apple TV-appen.

Observera också att eftersom 65OLED865 kan spela både premium HDR10 + och Dolby Vision HDR-format, liksom HLG-format som favoriseras av live-sändare, kan du få bästa möjliga streamingprestanda från vilken tjänst som helst, oavsett vilken smak av HDR den stöder.

Det finns inbyggd röststyrning med Google Assistant, eller så kan du också använda Alexa om du har ett externt eko eller liknande enhet.

Slutligen stöder Philips OLED 865 multimediauppspelning via nätverk eller från USB i ett brett spektrum av format, inklusive AVI, MKV, H264, MPEG-4 AVC, MPEG-1/2/4, WMV9 / VCI, VP9 och HEVC H .265 videor; AAC-musik, MP3, WAV, WMA (v2 upp till v9.2) och WMA-Pro ljudfiler; och stillbildsformat JPEG, BMO, GIF, PNG, 360 och HEIF.

Bildkvalitet

 • Levande färger och massor av detaljer
 • Exceptionell hantering av mörka scener
 • Smart ny rörelsebehandling

Det mest betydelsefulla är här det boost som Philips OLED 865 får för sin videobearbetning. Den nya fjärde generationens P5-motor tar alla de otaliga steg för bildförbättring som infördes för förra årets tredje generation och introducerar ett nyckel nytt AI-element.

Kärnan i detta är användningen av neurala nätverksteknologier för att analysera en mängd olika bildtyper och källor så att Philips senaste TV-apparater mer effektivt kan klassificera inkommande bilder och enskilda bildelement. De är nu uppdelade i kategorierna Natur, Ansikte, Rörelse, Mörk och ”Annat”, vilket gör det möjligt för TV-apparaterna att snabbt och effektivt tillämpa den mest effektiva behandlingen på dem.

Kategorin ’Annat’ får samma filtbehandling som bilder på förra årets Philips-uppsättningar, medan de mer specifika kategorierna behandlas med nya, förfinade behandlingsalgoritmer. Det finns till och med en ny förinställd AI-bild för både HDR- och SDR-källor, där AI-funktionerna spelas ovanpå de tidigare P5-bildbehandlingselementen.

AI

AI gäller faktiskt även för de andra bildförinställningarna, men med det specifika AI-läget får du dedikerade minimi- / medium / maximala justeringar för hur intensivt varje AI-element fungerar. Detta är en välkommen touch för AV-fans som har sin egen bildsmak, eller som vet att även de mest avancerade processorerna inte alltid får allt rätt.

Som med i stort sett alla AI-baserade bildförbättringar som vi ser på TV-apparater i år, gör den i Philips OLED 865 verkligen en skillnad – och den skillnaden är överväldigande positiv.

Det mest slående är hur mycket mer naturligt de nya AI-elementen hjälper bilderna att se ut. Detta kan låta kontraintuitivt, med tanke på att mer än mindre datorkraft appliceras på bilden. Denna extra processorkraft används dock specifikt för att bättre känna igen och hantera olika bild- och bildobjekttyper – mindre benägna att plågas av bearbetningsrelaterade problem som överblåsta färger, tvingade detaljer, suddiga glorier eller flimrande i områden med snabb rörelse.

Detta är särskilt viktigt i Philips fall, eftersom varumärket länge har varit tvungen att tillgodose några oönskade biverkningar för bearbetning för att uppnå dess karakteristiskt effektfulla bilder. Nu kan du dock få den legendariska Philips-effekten utan nästan så många oönskade distraktioner.

Philips OLED 865: s AI-system kombinerar med en allmän – och förnuftig – minskning av färgmättnad jämfört med förra årets modeller. Vilket ger raffinerade och autentiska känslor över hela spektrumet, i både mörka och ljusa scener. I synnerhet hudtoner ser mer nyanserade och exakta ut än de någonsin har sett på en Philips OLED tidigare.

Bildfärger på Philips OLED 865

Det finns också en bättre balans mellan toner över skärmen. Även om de flesta av uppsättningens bildförinställningar tenderar att ringa upp färgen, gäller detta nu i till synes lika mått för varje färgton som en bild kan innehålla. Ingen ton ser ut på sin plats och du tar in bilden som en vackert levande helhet snarare än som en serie glänsande separata element.

Om puristen i dig stritter över det här talet om förstärkta färger, oroa dig inte. Philips filmförinställning ger en till stor del bearbetningsfri bild som är utformad för att spåra SDR- och HDR-videostandarder. Men jag är ganska säker på att många användare kommer att tycka att andra bildinställningar är svårt att motstå.

Native 4K och uppskalade HD-bilder ser också extremt skarpa och detaljerade ut. AI-systemet adderar precision och objektbaserad finess till Philips alltid imponerande skärpförstärkare med ultraupplösning, vilket innebär att det – för de flesta gånger – förbättrar klarheten utan att överdriva källbrus.

Skärpan behöver inte heller slå en träff när det finns mycket rörelse i bilden. Philips har introducerat ett par utmärkta förändringar i sin alltid kraftfulla ’Perfect Motion’ -behandling i år. Ett raffinerat filminterpolationsläge och ett nytt PureCinema-läge. Den förstnämnda använder raminterpolering för att minska judd och oskärpa. Men på en tillräckligt låg nivå för att undvika att bearbeta artefakter och stoppa filmer som faller under den ”soap-operaeffekten”.

Philips OLED 865: PureCinema

PureCinema ordnar om bilduppspelningen så att en 24p-film i en 3: 2 60Hz-signal omvandlas till en 5: 5-kadens 120Hz-signal – och det fungerar fantastiskt.

Ljus HDR-innehåll avslöjar att 65OLED865s bilder också är imponerande ljusa. Detta bekräftas av en uppmätt maximal ljusstyrka på nästan 750 nit på ett vitt HDR-fönster som täcker 10% av skärmen när du använder HDR AI-förinställningen. (Även om detta sjunker till 620-650 nits i de personliga och naturliga bildförinställningarna och 700 nits i filmläge).

Philips hantering av HDR, men speciellt med AI-förinställning, betyder att bilderna ser mycket mer intensiva ut än 750 nit. För den typ av mycket små områden med hög ljusstyrka – reflektioner på metall, glänsande ögon, ficklampor och så vidare – som gör HDR så verklighetstrogen och roligt. På grund av denna höjdpunkt ’push’ är Philips OLED 865: s HDR-ljusstyrka och påverkan åtminstone i nivå med LG CX.

Svarta nivåer, som vanligt med OLED-TV, är enastående. Det finns ingen antydan till gråhet i de mörkaste hörnen av de mörkaste scenerna – ändå finns det inget antydan till minskad intensitet för ljusa höjdpunkter mot mörka bakgrunder. Det här är naturligtvis det bästa med OLED: s självemissiva pixelteknik.

Det är jättebra att se att det inte finns någon instabilitet i Philips OLED 865: s exceptionellt och konsekvent djupa svarta reproduktion, med minimalt bevis för buller eller blinkande problem som ibland orsakas av nästan svart innehåll på OLED-TV-apparater.

AI:n på Philips OLED 865

Den nya AI-bildförinställningen är särskilt effektiv med HD, SDR-innehåll. Det lägger till extrem skärpa och detaljer i under 4K-bilder och hanterar vanligtvis korn och buller när det gör det. Ibland kan en scen se övervassad ut, ett särskilt kornigt skott kan överdriva sitt korn eller en topphöjd kan se lite stressad ut. För det mesta är det dock anmärkningsvärt hur bra Philips OLED 865 gör att HD ser ut som 4K.

Utanför det exakta filmläget ökar SDR-hanteringen SDR-källornas luminans för att skapa en exceptionellt ljus, färgstark bild som ibland ser nästan HDR ut – utan att återigen se tvingad eller konstgjord ut.

65OLED865s bilder är inte helt perfekta (oundvikligen). Till att börja med kan lite skuggdetaljer gå vilse i de mörkaste bildområdena. Att knuffa upp ljusstyrkan med ett steg och / eller minska Gamma-inställningen med ett steg kan dock hjälpa lite.

HDR AI på Philips OLED 865

Den mindre svarta förälskelsen är mindre problem med Dolby Vision-innehåll, där extra scen-för-scen-data antagligen hjälper TV: n att förfina sin skuggdetaljupplösning.

Medan HDR AI-läget i allmänhet är mycket smart om vad det kan göra, kan det orsaka att scener som innehåller mycket detaljer och rörelse tappar upplösningen. Början av Blade Runner 2049 på 4K Blu-ray, där K återvänder i sin spinner till en dimmig stad till exempel. Jag tycker att staden ser märkbart mjuk ut och till och med lite smutsig i HDR AI-läget. Att flytta AI-läget Source Perfection-alternativet från standardinställningen Medium till Minimum ger mycket av detaljerna tillbaka. Fast resultaten är fortfarande inte så tillfredsställande som de kan vara i exempelvis HDR Personal-förinställningen. Jag hittade också att jag kunde få lite mer naturlig rörelse med de alternativ som finns i icke-AI-lägen. Jämfört med vad jag kunde med AI-läget enkla Min, Med och Max-inställningar.

Svagt vertikalt band uppträdde under en eller två mörka – oftast mörkgrå – sekvenser, inklusive återigen BR2049 city-tillvägagångssätt i Blade Runner 2049. Philips OLED 865-skärmen reflekterar också ljus i ditt rum, och det kan vara lite färgband i områden med subtil HDR-färgblandning.

Slutligen levererar Philips uppgraderade OLED-modell för 2020. Philips OLED 935, märkbart bättre bilder tack vare användningen av ett ännu kraftfullare bildbehandlingssystem. Se upp för en recension av denna TV snart.

Inget av detta ändrar faktum att Philips OLED 865 är en lysande artist för sina pengar. Den kombinerar Philips smak för djärva bilder med en helt ny nivå av AI-inspirerad förfining.

Ljudprestanda på Philips OLED 865

 1. Detaljerad och ren Dolby Atmos-uppspelning
 2. Trovärdig, förvrängningsfri dialog
 3. Begränsade höjdeffekter och bas

Philips OLED 865: s exceptionellt robusta byggkvalitet och tre betydande drivrutiner för öppen högtalare på baksidan bidrar till en överraskande tillfredsställande ljudprestanda.

Ljudet blir fördelat fint åt vänster och höger och reser långt över skärmens fysiska gränser utan att förlora sammanhållning eller detalj. Faktum är att detaljering är mycket imponerande för en TV som inte har några framåtriktade högtalare.

Mellanområdet är också expansivt och dynamiskt. Röster dyker upp tydligt även när det finns alla slags racketar som pågår bakom dem.

Tack vare dessa egenskaper får Philips OLED 865 anständigt värde från sin inbyggda Dolby Atmos-avkodare. Det finns dock oundvikligen gränser för dess Dolby Atmos-färdigheter. Det finns inte mycket av en höjdkänsla. Exempelvis medan basen är ren och livlig, försöker den inte plumba några stora lågfrekventa djup. Detta är att föredra framför den typ av knäckt, luddig röra du kan få när TV-apparater försöker leverera mer bas än vad bashögtalarna på ett förnuftigt sätt kan hantera.

Ska jag köpa Philips OLED 865?

Köp om …

Du vill ha den bästa OLED-TV i stan


Trots en stark lista med funktioner och en utmärkt allroundprestanda är 65OLED865 i skrivande stund betydligt billigare än någon av sina närmaste 2020-konkurrenter.

Du vill ha en TV som är ett verkligt designuttalande

Förutom att den är vackert byggd, är 65OLED865: s eleganta design motverkad av ljusshow extravaganza av Philips unika Ambilight-teknik.

Du vill ha fullständigt HDR-stöd på Philips OLED 865

Philips har beslutat att ignorera branschpolitiken genom att stödja alla de viktigaste HDR-formaten där ute. Det inkluderar: HDR10, HLG, HDR10+ och Dolby Vision. Vilket innebär att du alltid får den bästa bilden oavsett vad du tittar på.

Köp det inte om …

Du är inte beredd att ta lite hand om vad du tittar på

OLED-TV-apparater är känsliga för permanent bildkvarhållning om du inte bryr dig om hur mycket du tittar på innehåll med statiskt bildinnehåll, till exempel kanallogotyper. Det betyder att du kan få inbränningar i skärmen! Var försiktig! Speciellt med TV4 Solen.


Våra nyaste recensioner:


Du har ett mycket ljust rum

65OLED865s bilder är faktiskt ganska ljusa och rika enligt OLED-standarder, men dess reflekterande skärm och relativa brist på ljusstyrka jämfört med premium-LCD-TV-apparater är värda att tänka på om ditt vardagsrum vanligtvis är fyllt med omgivande eller konstgjort ljus.

Du är ett fan av trigger-response-spel

Medan 65OLED865: s 33 ms ingångsfördröjning i sitt spelläge knappast är dåligt, är det 20 ms eller mer över vad vi ser från ett antal stora rivaliserande LCD- och OLED-TV-apparater i år.


1 svar på ”PHILIPS OLED 865 65″ 4K OLED TV – Recension”

Lämna en kommentar