Samsung Q60 QLED TV-recension


Samsung Q60 QLED är en bra QLED-TV men är inte fantastisk.

Samsung Q60 QLED TV har det snygga utseendet och de smarta funktionerna  som vi förväntar oss av Samsungs TV i  QLED-linjen. Men dess bildkvalitet kunde varit bättre.


FÖRDELAR:

  • Fantastisk färgprestanda och rörelsehantering
  • Utmärkta smart-TV-funktioner
  • Massor av HDMI-portar
  • Fantastiskt spelstöd

NACKDELAR:


Samsung Q60 QLED-TV är lite svår att bedöma. Den har QLED-namnet som lovar den bästa bildkvaliteten Samsung har att erbjuda. Och den hae den fullständiga Samsung-smart-TV-upplevelsen, men den säljs till ett relativt prisvärt pris. Och det finns därför vissa problem.

Bland Samsungs QLED-TV-apparater har av Q-modeller sina höga poäng, som den högst rankade Samsung Q90 QLED, som fick sin plats som en av de bästa TV-apparaterna med utmärkt prestanda och också ett premiumpris. Men i andra änden av spektrumet sitter Q60, vilen kostar ungefär hälften av priset för Q90. Den billigare uppsättningen erbjuder samma snygga design, samma kvantprickförbättring och en identisk smart-TV-upplevelse, ända fram till Bixby röstassistenten.


Andra artiklar du kanske vill läsa:


Ändå, som en mindre älskad Baldwin-bror, är det inte riktigt detsamma, oavsett hur stark familjen liknar. Q60 lider av vissa nackdelar, som en kantbelyst skärm som ger mindre exakt bakgrundsbelysning och mindre imponerande prestanda i högt dynamiskt område (HDR). Det finns några prestations höjdpunkter, som snabba responstider för spel och en suverän smart-TV-upplevelse, men bildkvaliteten är inte riktigt den högsta nivå som man kan förväntade sig med QLED-namnet och priset. Istället levererar denna uppsättning en upplevelse som är bra men inte fantastisk.


Våra andra recensioner:


Specifikationer

Pris: 5 500 – 7 000 SEK
Skärmstorlek: 65 tum
Upplösning: 3840 x 2160
HDR: HDR10, HLG, HDR10 +
Uppdateringshastighet: 120 Hz
Portar: 4 HDMI-portar, 2 USB-portar
Ljud: 40 watt, 2,1 kanaler
Smart TV-programvara: Samsung Smart TV med Bixby Voice
Storlek:48,7 x 28,1 x 2,3 tum [utan stativ]
Vikt: 19 kg [utan stativ]

Samsung Q60 QLED TV-recension: Pris och tillgänglighet

Samsung Q60 finns i ett stort antal storlekar, från den minsta på 43 tum, och skalas upp till enorma 82 tum för den största. Det sortimentet innebär att det finns en Q60 som passar ditt hem, oavsett om du befinner dig i en liten sovsal eller i en massiv villa.

MER: Se vår TV-storleks guide för att hitta den perfekta TV:n för just ditt hem.

Samsung Q60 QLED-recension: Design

När du ställer din Q60 ensam på TV-bordet kommer du verkligen att se styrkan i Samsungs designfilosofi. Samsungs välbekanta bandstruktur täcker baksidan av panelen, vilket ger den nästan svarta plasten ett mycket snyggare utseende och känsla än den vanliga svarta som används på många billigare TV-apparater.

Bildkredit: Samsung

Den svarta plast konstruktionen är mindre exklusiv än den metall trimmade designen du hittar på den dyrare Q90-modellen, eller till och med den äldre Samsung Q6F, Q60s föregångare. Men Q60-ramarna har en subtil borstad yta som är bättre än de tråkiga mattfinisherna som används på andra apparater i denna prisklass.

Stativet är också annorlunda, istället för ett C-format mittstativ som har en enda fot och ett stort kvadratfotavtryck, har Q60 två boomerangformade fötter i båda ändarna av TV: n. Detta är enklare, både i design och montering, än det C-formade fotstativet i ett stycke i Q90 QLED. Det är också lite mer grundläggande än fötterna på den äldre Q6F QLED, men den totala effekten är densamma: en stabil bas för TV:n som är enkel att montera.

Bildkredit: Samsung

Mäter 48,7 x 28,1 x 2,3 tum utan stativet, Samsung Q60 är ganska tunn för en LED-TV, men det kan se lite tjockare ut än det är eftersom Samsungs design använder en relativt enhetlig skåptjocklek. Det strider mot den vanliga trenden att använda ett tunt hölje för LCD-skärmen och en tjockare låda på den nedre halvan av apparaten som innehåller de interna komponenterna och anslutningspanelerna.

Vikten är inte dålig för en 65-tums TV, bara cirka 20 kg, och apparaten är utformad för att antingen placeras på ett bord (eller liknande möbler) eller hängas på väggen med ett 400 x 400 millimeter VESA-fäste .

Samsung Q60 QLED-recension: Portar

Samsung har utrustat Q60 med ett anständigt urval av portar, som finns på baksidan av TV: n, vänd åt sidan. Bland dessa hittar du fyra HDMI-portar, två USB-portar, en Ethernet-port och en RF-kontakt för anslutning av en antenn. En av HDMI-portarna stöder också ARC (Audio Return Channel) för enkel anslutning med en kabel till en soundbar. Läs allt om ny HDMI 2.1 här.

Portarna är placerade i en infälld kontaktpanel, men hur den är placerad kan göra den här panelen svår att komma åt om TV: n hängs på väggen. Det finns tillräckligt med utrymme för enkel anslutning av flera enheter, men det tillgängliga utrymmet, bara 4 tum, kan ge en tät passform för styvare kablar.

Till skillnad från den dyrare Q90 finns det ingen separat låda med portar och ingen flexibel osynlig anslutningskabel för att minska kabelantalet. Det finns dock spår på baksidan av TV: n som kan användas för kabelhantering, och apparaten levereras med speciella klämmor för att köra kablar längs baksidan av fötterna.

För trådlös anslutning har Q60 både 802.11ac Wi-Fi inbyggt och Bluetooth.

Samsung Q60 QLED-recension: Prestanda

Samsungs QLED-linje är känd för sin exceptionellt bra prestanda jämfört med andra LCD-TV-apparater. Och även om Samsung Q60 erbjuder utmärkta prestanda i vissa aspekter, i synnerhet färgkvalitet och rörelsehantering är fantastiska! Har det totala paketet några problem som helt enkelt inte dyker upp på andra modeller i QLED-linjen. Problem med bakgrundsbelysning, betraktningsvinklar och prestanda i HDR (högt dynamiskt omfång) gör uppsättningen mycket mindre imponerande.

Färg och rörelse

Samsung Q60s färgprestanda är mycket bra, särskilt när man visar nyanser av gult, grönt och rosa; dock är blå nyanser svåra att skilja. Q60s färgskala ligger precis runt 100% -märket, med 99,96% av Rec 709-färgutrymmet.

MER: Allt om billiga TV-erbjudanden

Q60 hanterar också snabba rörelser väl. En mindre uppsättning kan ha haft problem med all visa till exempel en fight scen tydligt, men Q60 visar snabb action med beundransvärd jämnhet och klarhet.

Kombinationen av dålig bakgrundsbelysningskontroll och en relativt låg maximal ljusstyrka i filmläge gör HDR-prestandan helt enkelt bedrövlig.

Kantbelysning

En stor skillnad från resten av QLED-linjenär att Q60 använder kantbelysning, med LED-lampor runt skärmens yttre omkrets. Utan effektiv lokal dimning är den inte på samma nivå som en hel uppsättning som har enskilda belysningszoner som kan dimmas och göras ljusare  efter behov för att erbjuda högt dynamiskt omfång. Kantbelysningen lyser upp stora delar av skärmen som var tänkta att vara mörka.

MER: Vilket TV märke är bäst för mig?

Bakgrundsbelysningen har också vissa inkonsekvensproblem på grund av den kantbelysning som används. En av dessa problem är en mycket subtil inkonsekvens av ljus, ironiskt nog runt skärmens yttre kant. När de testades med enfärgade testmönsterskärmar hade kanterna subtila (men märkbara) skuggningar här och där längs både botten och sidorna.

Men även med dessa problem har Q60 QLED anspråk på att vara en av de bästa kantbelysta 4K-TV-apparaterna på marknaden. Men med den tvivelaktiga ära kommer insikten att även mycket billigare 4K-apparater ofta erbjuder någon form av direkt bakgrundsbelysning och lokal dimning. 65-tums Vizio M-Series Quantum (M658-G1), till exempel, är tre fjärdedelar av priset för Q60, men ändå har den diskreta dimningszoner som ger bättre HDR-prestanda än Samsungs TV. Detsamma gäller TCL 6-serien Roku TV.

Synvinkel

Men det finns ett annat ganska (om än milt) problem med Q60 uppsättningen, och det är betraktningsvinklarna. Trots att den är utrustad med Samsungs vidvinkelteknik så har Q60 problem med färgerna när den ses utanför mitten. Även om du bara tittar 20 grader från den perfekta tittarpositionen så kommer röda nyanser få en orange ton och andra färger blir tvättade tillräckligt för att det skulle göra en besviken tittare besviken.

MER: Vår utförliga guide till TV placering

Samsung Q60 QLED-recension: Spel

Samsung Q60 erbjuder bra stöd för spelkonsoler. Faktum är att det är en av de bästa 4K-spel-TV-apparaterna du kan köpa. Samsungs QLED-TV-apparater upptäcker automatiskt när en konsol är ansluten och justerar visningsläget därefter.

Samsung Q60 erbjuder en oslagbar fördel för spelare: fördröjningstider så låga som 16,3 millisekunder. Det gör den här uppsättningen till en av de mest lyhörda TV-apparaterna för spel och kommer bara bakom Hisense H8F (14,1 millisekunder).

När den är ansluten till exempel en Xbox One X stöder Q60 nästan alla funktioner och visningslägen som erbjuds av konsolen. Spel i 4K-upplösning stöds upp till 60 Hz, liksom HDR10 för spel och videoinspelning. Strömmande innehåll stöder 10-bitars färg och flera bildhastigheter (24, 50 och 60 Hz), tillsammans med HDR10 för strömmat innehåll.

Men det skulle inte vara en Samsung-TV utan ett förutsägbart problem. Medan Xbox One X kan spela upp Dolby Vision HDR-innehåll stöder inte Samsung Q60 det tack vare Samsungs HDR10 + -format.

Samsung Q60 QLED-recension: Ljud

Att vara det lägsta steget på Samsungs highfalutin QLED-stege betyder att Q60 är lite inkonsekvent på platser, och det gäller även ljud. Med 2,1-kanals ljud och 40 watt effekt kan apparaten hantera hög volym, men den erbjuder kanske inte det rika ljudet du skulle få från en uppsättning med ytterligare högtalare för simulerat surroundljud. Vi rekommenderar faktiskt att para ihop Q60 med en soundbar för bättre ljud.

Samsung erbjuder också Intelligent Sound Mode, en automatiserad optimeringsprocess som använder mikrofonen i TV: ns fjärrkontroll för att justera ljudinställningarna för optimal kvalitet på fjärrhållarens plats. Detta är ett enkelt men effektivt sätt att automatiskt optimera ljudscenen för just det rum du har TV:n i.

Samsung Q60 QLED-recension: Smart TV-funktioner

Det enda området där Q60 otvivelaktigt matchade sina mer premium-QLED-syskon är smarta TV-funktioner. Eftersom den kör samma programvara och appar som sina dyrare motsvarigheter, levererar Q60 en premium-smart-TV-upplevelse, från den rena startskärmen till den rika integrationen med smartphones och smarta hemenheter.

MER: Allt om Smart TV

Samsung erbjuder ägare av Samsung-telefoner en snabb och enkel installationsprocess som automatiskt laddar dina favoritappar (som Netflix och Spotify) och kan till och med överföra din kontoinformation för att spara dig steget att ange alla dessa användarnamn och lösenord med fjärrkontrollen.

Q60 har också Samsung SmartThings instrumentpanel, som fungerar med allt från din router till dina anslutna apparater och smarta högtalare, vilket gör TV: n till ett centralt nav för att styra hela ditt hem.

Samsung Smart TV

Och slutligen är Samsungs smarta TV-apparater de första smarta TV-apparaterna som har tillgång till Apple TV-appen. Detta innebär att du kan njuta av alla dina iTunes-filmer och program, liksom Apples kommande original Apple TV + -program, utan en separat Apple TV-låda. Appen kommer sannolikt att hitta sin väg till andra smarta TV-ekosystem nästa år eller två, men för tillfället är det en exklusiv Samsung.

Samsung utrustar denna TV med Bixby, Samsungs svar på Amazons Alexa. För grundläggande röstinteraktion, som att söka efter shower, kontrollera väderförhållanden eller sportresultat, klarar sig Bixby ganska bra. Andra funktioner, som mer komplex sökning eller justering av inställningar, kan lämna  dig frustrerad ibland eftersom Bixbyinte riktig är på samma nivå somge Alexa eller Googlr assistenterna. Denna assistent är också på den långsamma sidan jämfört med andra röstassistenter på andra smarta TV-apparater.

Men om du hellre vill använda Google Assistant eller Amazon Alexa kan du snabbt koppla ihop en Google Home- eller Alexa-högtalare till TV:n och få tillgång till din favorit röstassistent. Läs även om Google Chromecast.

Samsung Q60 QLED-recension: Fjärrkontroll

Samsungs fjärrkontroll har en av de snyggare och bekvämaste fjärrkontrolldesignerna. Den smala, böjda profilen är bekväm att hålla och placerar alla knapparna inom räckhåll för tummen. En intuitiv riktningsring gör det enkelt att navigera genom Q60:s menyer och inställningar, och de få knapparna på kontrollens framsida är väl märkta och enkla att använda.

Samsung Q60 QLED-recension: Bedömning

Samsung Q60 QLED TV är något förvirrande smart-TV med några nedslående prestandaproblem. Det är en dyr midrange TV som kostar mer på grund av Samsung QLED-märket. Eftersom detta är den billigaste modellen i QLED-sortimentet är det uppenbart att Samsung vill fresta fler prismedvetna kunder till att köpa QLED-apparater, men det är kanske inte värt kostnaden för kunderna. Q60 erbjuder några utmärkta funktioner, som Samsungs utmärkta smart-TV-plattform, bra stöd för smarta hem grejer och ett riktigt bra sortiment av support och prestanda för spel.

Men i de områden där Samsungs premiummodeller är så fantastiska, som imponerande svarta nivåer och precisionsbelysning, faller Q60 snabbt. Om bildkvalitet och HDR-funktion är prioriterade för dig kommer du förmodligen att betjänas bättre av andra apparater.


Våra andra TV recensioner:


De senaste artiklarna om TV:

3 svar på ”Samsung Q60 QLED TV-recension”

Lämna en kommentar