Hur kan du se om du äger Bitcoin?

Ibland vill man kunna styrka att man faktiskt äger Bitcoin officiellt. Därför går vi idag genom hur du kan se om du äger Bitcoin?

Hur kan du se om du äger Bitcoin

Om du vill se om du äger Bitcoin är det bästa sättet att göra det med hjälp av en blockchain explorer. Bitcoins blockkedja håller reda på all ägarhistoria för Bitcoin. Med hjälp av en offentlig nyckel eller adress kan du kontrollera ditt eget Bitcoinsaldo på vilken blockchain explorer som helst, till exempel Blockchain.com eller Blockstream.info.

Vad är Bitcoin?

Bitcoin är en digital valuta. Den kontrolleras inte av någon centralbank eller regering. Den är inte backad av någon tillgång och den är inte reglerad. Den är decentraliserad: ingen enskild enhet driver det nätverk som ligger till grund för Bitcoin-transaktioner. Och den har ett värde eftersom människor tror att den har det – men denna typ av värdering garanteras inte av någon annan sak (som guld) på samma sätt som för andra valutor som den amerikanska dollarn eller euron.

Du kan köpa Bitcoin på en börs, som Binance, som är plattformar där användare kan köpa eller sälja Bitcoin mot kontanter eller kreditkortsbetalningar (eller ibland båda). Du kan också köpa Bitcoin direkt från en annan användare om de är villiga att byta sina mynt mot fiatpengar.

Se hela vår artikel: Vad är Bitcoin?

Hur fungerar Bitcoin?

Bitcoin är en decentraliserad digital valuta som möjliggör omedelbara betalningar till vem som helst, var som helst i världen. Bitcoin använder peer-to-peer-teknik för att fungera utan någon central myndighet: hantering av transaktioner och utgivning av pengar utförs kollektivt av nätverket.

Bitcoin uppfanns av en okänd person eller grupp av personer under namnet Satoshi Nakamoto och släpptes som programvara med öppen källkod 2009.

Om du vill se om du äger Bitcoin är det bästa sättet att göra det en Blockchain Explorer

Bitcoins blockkedja håller reda på all ägarhistoria för Bitcoin. Med hjälp av en offentlig nyckel eller adress kan du kontrollera ditt eget Bitcoinsaldo på vilken blockchain explorer som helst, till exempel Blockchain.com eller Blockstream.info.

Du kan kontrollera ditt eget Bitcoinsaldo på alla blockchain-explorerare, t.ex. Blockchain.com eller Blockstream.info.

Bitcoins blockkedja håller reda på alla Bitcoins ägarhistorik. Med hjälp av en offentlig nyckel eller adress kan du kontrollera ditt eget Bitcoinsaldo på vilken blockchain explorer som helst, till exempel Blockchain.com eller Blockstream.info

Du kan se om du äger Bitcoin genom att använda en blockchain explorer. En blockkedja är den offentliga bokföringen av alla transaktioner i Bitcoins nätverk, så den håller reda på all ägarhistorik för Bitcoin.

Användarens guide till galaxen för kryptovalutaanvändare

Priset på Bitcoin ändras ständigt beroende på hur många som vill köpa dem (efterfrågan) och hur många som vill sälja dem (utbud). Utbudet av Bitcoins är begränsat: det kan bara finnas 21 miljoner Bitcoins – och de skapas i en takt som ligger tillräckligt nära detta antal för att även om alla bröt kryptovaluta på heltid dygnet runt fram till dess, skulle vi ändå ta slut innan vi når 2038!

Den fungerar oberoende av någon central myndighet, så det finns inga begränsningar för dess användning eller utbud. Du kan köpa saker med Bitcoin i vilket land du än råkar bo i för tillfället. Det är också decentraliserat: det finns ingen central databas för transaktioner, utan all information om hur mycket pengar alla har och vart de har skickat dem distribueras över tusentals datorer runt om i världen som kallas ”noder”.

Vem skapar Bitcoins?

Bitcoin-nätverket underhålls av en decentraliserad infrastruktur av datorer och servrar som är spridda över hela världen. Vem som helst kan använda dessa datorer för att hjälpa till att bearbeta transaktioner och tjäna Bitcoins i utbyte mot sina tjänster. Systemet är utformat för att belöna noder som lägger energi på att upprätthålla och säkra nätverket med nyutgivna bitcoins, vilket ökar deras chanser att bli valda av användarna som mottagare av en transaktion.

Hur köper och säljer jag saker med Bitcoins?

Bitcoin förknippas ofta med den mörka webben och olaglig verksamhet. Men det är också en legitim valuta och det finns många sätt att använda den.

Om du vill vara med i spelet om kryptovalutor utan att börja med mining (vilket kan vara dyrt) är det förmodligen bäst att köpa Bitcoin. 

Det är enkelt nog att göra det med appar som Binance, men du behöver lite kontanter innan du börjar byta ut dina dollar mot kryptomynt. När du väl har fått några mynt, dock – och om de är värda mer än vad de var när de köptes – kan du använda dem precis som alla andra former av betalning online eller personligen.

Vem kontrollerar Bitcoin-nätverket? Kan kryptovalutor regleras?

Bitcoin-nätverket är ett decentraliserat system utan någon central myndighet. Transaktionerna registreras i en offentlig huvudbok som kallas blockkedja, och gruvarbetare verifierar giltigheten av informationen i transaktionerna.

Öppenheten i denna process gör det möjligt för vem som helst att se hur många Bitcoins du äger när som helst. Det kan dock hända att du vill hålla dina digitala valuta innehav privata av olika skäl, bland annat av säkerhets- och integritetsskäl.


Lämna en kommentar