Årets smartaste TV-teknik? Samsungs Soldrivna fjärrkontroll

Samsungs soldrivna fjärrkontroll är en smart förändring av mer än bara en anledning.

De bästa tekniska förändringarna är vanligtvis inte stora, innovativa steg. Det finns stora, dramatiska förändringar i tekniken, men när du tittar på konsumentprodukter med en årlig produktcykel, är sådana försök till större innovation lika troliga att misslyckas som de är att lyckas.

Iterativa tweaks kan å andra sidan ge små men bestående förändringar. Det är vanligtvis i mindre justeringar som en produkt blir finjusterad och går från ”bra” till ”bättre” några justeringar åt gången. Vår lilla favorit förändring hittills måste vara Samsungs Solar Cell Remote, den soldrivna fjärrkontrollen som kommer att ingå i de nya Samsung Neo QLED-TV-apparaterna. Det är inte bara min favorit från Samsungs TV-serie 2021, det kan vara den smartaste förändringen för TV-apparater hela året.

Vad för problem löser detta?

Men fjärrkontrollen har alltid varit ett besvär. Det är ett nytt gränssnitt att lära sig, det är en annan enhet man kan tappa bort, och det är ännu en produkt som behöver batterier.

Men den sista svagheten kan nu lösas. Samsung har gjort en stor insats för att förbättra hållbarheten för sina TV-produkter genom att förnya förpackningen för att inte använda oljebaserad bläck och använda mer återvunnen plast i tillverkningen. (De nya fjärrkontrollerna är också 24 % återvunnen plast.) Men det bästa steget är att lägga till ett uppladdningsbart batteri och solceller på baksidan av TV-fjärrkontrollen.

När det gäller miljöpåverkan är det faktiskt en ganska stor förändring.

”Varje fjärrkontroll levereras med två A-batterier, och om vi kan hålla två A-batterier ur soptippen, multiplicera det med alla miljontals TV-apparater vi säljer, vi pratar skala, och det är massor av batterier som vi kan hålla utanför soptipparna i ditt hus och mitt.”

Mike Kadish, chef för produktmarknadsföring för Samsung

I själva verket uppskattar Samsung att det kommer att hålla 99 miljoner batterier från att användas och kasseras under den 7-åriga livslängden för ett av dessa uppladdningsbara solbatterier.

Samsungs Soldrivna fjärrkontroll i ditt liv

Men den sekundära effekten av denna förändring är att du aldrig kommer att fastna i det obekväma ögonblicket när du har öppnat Netflix, men du kan inte välja en film för att dina batterier just har dör. Den lilla solcellen på baksidan av fjärrkontrollen kan ta tillräckligt med ström från inomhusbelysningen för att hålla det uppladdningsbara batteriet påfyllt i upp till två år innan det måste anslutas och laddas (via USB-C-port) och själva batteriet är klassad för sju års användning, ungefär den användbara livslängden för TV:n de kommer med.

Och detta är den bästa typen av innovation, eftersom den löser mer än ett problem åt gången. Det är inte en ny teknik – det är soltekniken från en 80-tals fickkalkylator. Som applicerats på TV-fjärrkontrollen, det kunde ha gjorts ganska mycket när som helst under de senaste 40 åren. Men det är en smart idé! Ditt liv är lite lättare tack vare förändringen, och världen är lite bättre på grund av det.

Det är också den typ av förändring som många tillverkare kanske inte vill göra. Det är en liten bekvämlighet som kommer att gå obemärkt av användaren 99% av tiden. Det finns många anledningar till att ett företag skulle välja att inte bedriva denna typ av förändring – det tog tid och budget som kunde ha använts för att utveckla en mer imponerande funktion, det lägger till komplexitet i tillverkningsprocessen, och ingen kommer sannolikt att köpa 10 000 + kr TV baserat på fjärrkontrollens design.

Se också:

Andra ändringar som vi skulle vilja se

Jag skulle gärna ha programmerbara knappar för favoritappar istället för dedikerade knappar som i grunden är betald marknadsföring. En knapp på TV:n som fick fjärrkontrollen att låta skulle göra dem enormt lättare att hitta. Bakgrundsbelysta knappar eller lite glow in the dark färg skulle göra kontrollerna mer läsbara. När du tittar på filmer i ett mörkt rum.

Men om jag aldrig mer behöver gräva igenom skräplådan och hoppas att vi har ett par nya AAA-batterier. Bara så att jag bara kan se en show i fred? Det är en sak mindre jag måste oroa mig för. Och är det inte det vi verkligen vill att vår teknik ska göra?

NÄSTA: TV-köpguide – 9 saker du behöver veta innan du köper


2 svar på ”Årets smartaste TV-teknik? Samsungs Soldrivna fjärrkontroll”

Lämna en kommentar