Perfekt avstånd från soffa till TV – Vi förklarar!

Hur långt ska din soffa vara från din TV? Vad är ett perfekt avstånd från soffa till TV? De flesta gissar bara eller lägger sin TV och soffa på motsatta sidor om rummet. Men det finns ett optimalt visningsavstånd för varje TV. Du kan ta reda på exakt vad avståndet mellan din soffa och TV ska baseras på två saker – storleken på TV-skärmen och upplösningen på din TV.

avstånd från soffa till TV

Varför skärmstorlek spelar roll

Det första du måste tänka på när du bestämmer var du ska placera din TV och soffa är storleken på din TV. Det är ganska enkelt – om du har en större TV kommer ditt optimala tittaravstånd att vara längre bort. Detta beror på att om du sitter för nära kommer dina ögon inte att kunna fokusera på ett behagligt sätt. Dessutom kan du sitta längre bort från en stor TV och ändå se alla detaljer utan att anstränga ögonen.

Å andra sidan, om du sitter för långt från en mindre TV kan du inte se alla detaljer. Men om du har ett litet utrymme kanske du vill få en liten TV-skärm som gör att du kan sitta närmare.

Se också:

 1. Avstånd till TV
 2. TV höjd – Räkna ut bästa synvinkeln och höjden för din TV
 3. Var kan man köpa PS5? – Köp Playstation 5 i Sverige

Varför upplösning är viktigt

Det är såklart logiskt att storleken på din TV-skärm påverkar hur långt du sitter. Men varför har TV: ns upplösning betydelse? Först måste du förstå vad upplösning är. Upplösningen på en TV avser antalet pixlar per kvadrattum. Fler pixlar betyder att du får en högre upplösning.

Upplösningen på en standard-TV är 720p eller 720 pixlar per tum. Men nästan varje ny TV på marknaden är en HD- eller HD-TV. HD-TV-apparater har en upplösning på 1080p – de har fler pixlar per tum och därmed en tydligare bild. Slutligen finns det Ultra HD- eller 4k-tv-apparater med en upplösning på 4000p.

Men hur påverkar detta avståndet mellan din soffa och din TV? Ju högre upplösning din TV har, desto närmare kan du sitta på din TV – förutsatt att de TV-apparater du jämför är lika stora. På en 50-tums TV med 1080p-upplösning är pixlarna större än på en 50-tums TV med 4k-upplösning. Det beror på att det finns fler pixlar. Så du kan sitta närmare 4k-TV: n och ändå inte bry dig om att se varje pixel, vilket gör att bilden ser sämre ut.

Å andra sidan, om du vill sitta borta, behöver du inte bry dig om att köpa en TV med högre upplösning. Från ett visst avstånd kan dina ögon inte skilja skillnaden mellan HD och UHD.

Beräkna avstånd från soffa till TV

Det är svårt att beräkna exakt hur mycket avstånd du behöver mellan varje TV och soffa, men det finns några riktlinjer du kan följa.

1080p (HD) TV-apparater:

 • 32 tums skärm – 1,5 meter bort
 • 42 tums skärm – 1,8 meter bort
 • 50 tums skärm – 2,1 meter bort
 • 60 tums skärm – 2,5 meter bort
 • 70 tums skärm – 3 meter bort


4K-TV (Ultra HD):

 • 32 tums skärm – 1 meter bort
 • 42 tums skärm – 1,25 meter bort
 • 50 tums skärm – 1,5 meter bort
 • 60 tums skärm – 1,8 meter bort
 • 70 tums skärm – 2,1 meter bort

Läs också:

 1. Spider Man Filmerna i Ordning! – Så här ska du titta!
 2. TV hittar inte kanaler med CI + modul kort
 3. Var kan man köpa PS5? – Köp Playstation 5 i Sverige

Dessa är bara riktlinjer, men du kan använda dem som en baslinje för att utforma layouten på ditt vardagsrum eller andra TV-tittande utrymmen. Håll dig inom en fot av dessa guider så får du bättre utsikt när du tittar på TV.


1 svar på ”Perfekt avstånd från soffa till TV – Vi förklarar!”

Lämna en kommentar