Huawei FreeBuds Studio trådlösa around ear-hörlurar – Recension

Huawei har hoppat med båda fötterna in i den brusreducerande hörlursmarknaden för örat. Huawei FreeBuds Studio är inte bara dina hörlurar. De syftar till att se ut, känna och prestera som ett premium-headset. Och ha premiumprislappen kvar 3000 kronor.

Så är de bra? Ja, ganska bra … Men är de värda 3000 kronor Eh … Jag kan inte låta bli att känna att liknande produkter (som Sony WH-1000XM4) har mer att erbjuda.

FreeBuds Studio kanske fortfarande intresserar dig om du gillar deras minimalistiska design, metallram och mindre bastunga respons. Även om de saknar några funktioner, vilket gör dem svårare att sälja.

Huawei FreeBuds Studio design och passform

Huawei FreeBuds Studio Recension

Headsetet är lätt och bekvämt. De stora öronkuddarna ger gott om isolering från början och är mjuka nog för att inte orsaka irritation. Kopparna själva är inte extremt djupa. Jag känner att öronsnäckans insida trycker mot mina örsnibbar, men de är mjuka och skonsamma och orsakade ingen trötthet i flera timmar.

Det yttre skalet på kopparna är plast men färdigt så att det smälter sömlöst med metallramen. Det är en mjuk matt yta, behaglig att ta på. Den teleskopiska ramen är enkel att justera och ger mycket längd och den mjuka stoppningen i pannbandet är bekväm.

Det finns ingen vikning här för att göra headsetet mindre, men öronkåporna svänger upp till hela 90 grader så att du kan lägga hörlurarna någonstans platt utan problem. FreeBuds Studio har ett bärväska i lådan, och det är lite stort på grund av att hörlurarna inte fälls ihop.

Huawei FreeBuds Studio kontroller

Den högra öronkoppen i FreeBuds Studio fungerar också som en pekplatta. Ett dubbeltryck för att spela / pausa, svep framåt eller bakåt för att hoppa mellan spår och upp eller ner för volym. Nämnda gester kan modifieras i AI Life-appen, men mer om det senare.

Dessutom har vi tre hårdvaruklickknappar i FreeBuds Studio. En på / av-omkopplare, en Bluetooth-knapp som kan initiera en parning när som helst och en brusreduceringsbrytare, som går igenom full brusreducering, Awareness Mode (transparensläge) och ingen brusreducering.

FreeBuds Studio har också en automatisk pausfunktion när du tar av dig headsetet och kommer att återuppta din musik när den är på igen, vilket alltid uppskattas.

Huawei FreeBuds Studio ljudkvalitet

Låt mig inleda detta genom att säga att Huawei FreeBuds låter bra – de överträffar dig inte med en blomstrande bas, de har inte konstiga toppar i mitten och de har inte genomträngande höjder. De låter balanserade och mest detaljerade.

Som sagt, de är ett 3000 kronors hörlurspar, så lite petig får man vara.

För det första är FreeBuds lite ljus på basen. Instrument i lågfrekvensområdet är definitivt hörbara och lätta att skilja mellan, men jag saknar bara en nypa mjukt, lågt rumble för att ge känslan av en riktig känsla bakom mina metallspår.

Sedan pågår det en nypa kompression i det höga medelområdet, vilket kommer att irritera känsliga öron om du är van vid dyra headset.

Och den övre änden verkar rulla av lite tidigare än jag skulle vilja ha det till.

Små klagomål, som mest kan fixas med en EQ-touch-up, eller hur? Tyvärr erbjuder AI Life-appen, som du kan använda för att styra FreeBuds Studio, ingen EQ. Du får ljudet som kommer ur lådan, det är det.

Återigen vill jag påpeka att dessa hörlurar låter bra. De är detaljerade, ingenting går ihop och spåren blir rena. Men tävlingen erbjuder bättre flexibilitet.

Huawei FreeBuds Studio aktiv brusreducering

Så FreeBuds Studio har fyra utåtvända mikrofoner på varje kopp och ett chip som utför scendetekteringsanalys 100 gånger per sekund. Frågan är – är det bra?

Ja, den aktiva brusreduceringen (ANC) i FreeBuds Studio är enastående. För att avsluta det finns det tre nivåer av det – från milt, för ditt tysta hem eller kontor, till aggressivt för de livliga gatorna. Om du lämnar FreeBuds till sina egna enheter växlar headsetet automatiskt mellan dessa.

Awareness Mode gör ett fantastiskt jobb med att mata ut yttre ljud genom öronkåporna, så att du inte stöter på något som du inte kunde höra. Det finns också ett speciellt läge Förbättra röster när du är i Awareness, som kommer att fokusera på vokalfrekvenser och låta dig ha konversationer utan att ta bort FreeBuds…om du inte tycker att det är en oförskämd gest, det vill säga.

Huawei FreeBuds Studio-anslutning

Jag har funnit att anslutningen till FreeBuds Studio är ganska robust – även när jag lämnar min musikapparat i ena änden av min lägenhet och går över till den andra änden – tre uppsättningar väggar och en hel del avstånd kunde inte sluta med min musik.

FreeBuds Studio kan hålla kontakten med två olika enheter kontinuerligt. När du är klar med att lyssna på musik på en, pausa den och spela något på din andra enhet. FreeBuds byter sömlöst, vilket är ganska trevligt.

Parning med en annan enhet går också ganska snabbt tack vare den dedikerade Bluetooth-knappen. Medan vissa hörlurar kräver att du stänger av och sedan på igen för att initiera parning kan FreeBuds Studio ställas in i parningsläge genom att bara hålla ned Bluetooth-knappen.

FreeBuds-appen är ganska begränsad

För att få tillgång till några anpassningsbara funktioner måste du använda Huaweis AI Life-app. Här är de dåliga nyheterna – du kan inte hitta den för iPhone. Vill du ha fler dåliga nyheter? Det finns inte heller i Play Store.

Ja, det finns en AI Life-app i Play Store, men den här har inte uppdaterats för att stödja den helt nya FreeBuds Studio än. Kanske för att Google-Huawei-partnerskapet för närvarande är i kris. Du kan ladda ner den senaste AI Life .apk från Huaweis officiella webbplats och ladda den på din Android-telefon. Men vissa människor skulle hellre inte göra det av olika skäl.

Men oroa dig inte om du väljer att inte – det finns inte mycket att göra inom appen i alla fall. Du kan ändra vad pekplattans gester gör, hur brusreduceringsknappen går igenom de olika ANC-lägena, och du kan aktivera det ovannämnda läget Förbättra röster. Alla saker du kan leva utan.

Tack och lov är FreeBuds Studios dubbla enhetsanslutning aktiverad som standard, så du behöver inte appen för att använda den funktionen. Du behöver dock appen för att stänga av den, om det är vad du önskar.

Det finns ingen EQ eller några invecklade inställningar att använda sig av här, vilket känns som ett enormt missat tillfälle. Speciellt för ett headset som kostar 3000 kr. Tävlingen i samma prisklass ligger … långt före.

Huawei FreeBuds Studio samtalskvalitet

Headsetet fungerar bra för samtal. Jag testade det på ett par konferenser – ett en-mot-ett och ett fullständigt team-möte. Jag hörde allt bra och folk kunde förstå mig tydligt.

Batteritid

Huawei säger 24 timmar aktiv musiklyssning, men med ANC avstängd. Även om jag inte körde ett vetenskapligt test, använde jag dem under en hel 8-timmars arbetsdag (som inkluderar musiklyssning och användning av mikrofonen för konferens- eller telefonsamtal), skulle de lämna dem med lite över 50% i tanken. Så man kan förvänta sig en bra 16-18 timmars användning med ANC på.

FördelarNackdelar
Detaljerat ljudLjud saknar en bra, köttig bottenände
Fantastisk brusreduceringIngen app för iOS
Stabil, robust anslutningAppen är begränsad, ingen EQ
Anslutning med dubbla enheterBatteriet kan vara lite bättre
Bekväm för timmar av användning

På Amazon Sverige hittar du paret för billigast pris
Lämna en kommentar