Vad är VGA kabel: Användningar – Fullständig Guide

Vad är VGA kabel egentligen? Den skiljer sig väldigt mycket från den HDMI-kabel du ser idag, som vi dock kommer att diskutera senare i artikeln. Du har sett det tidigare på datorer, projektorer, TV-apparater, bildskärmar och till och med elektroniska whiteboards, men vad är det exakt?

Vad är VGA-kabel:n för något?

När vi utvecklar mer teknik accepterar enheter ett stort antal anslutningar. Vissa anslutningar, som VGA, är användbara för att casta videor och bilder på en skärm. VGA står för Video Graphics Array, vilket är ett snyggt sätt att skicka videosignalen dock utan ljud. Observera att detta inte är exakt detsamma som en HDMI-kabel, eftersom HDMI faktiskt projicerar ljud. Det är en typ av datorkontakt som vanligtvis ansluts till enheter som datorer, TV-apparater, projektorer och även andra.

Var kom det ifrån?

När IBM fortfarande var ungt år 1987 började de marknadsföra sin nyaste produkt, nämligen VGA. Det var ursprungligen designat för ett chipset eller ett grafikkort. Det är viktigt att notera att det är en av de äldsta videoanslutningarna som fortfarande är i användning idag.

Hur är de gjorda?
De är gjorda med en kombination av:

 • Coax och tvinnad kabel
 • Skärmad till maximal signalstyrka
 • Gjord av en kopparhylsa
 • Folie av metalliserad mylar
 • Konserverad koppar
 • Anslutningsytan är vanligtvis gjord av nickel

Hur ser en VGA-kabel ut?

Denna kabel är dock i grunden en 15-stifts D-sub-port. och vad betyder det? Det är en D-formad kontakt som har flera stift för att dessutom ansluta olika signaler till din skärm eller enhet. Därpå är anslutningsporten på denna kabel är vanligtvis svart eller blå.

Vad gör en VGA-kabel och vad används den för?

VGA-kabeln, som nämnts, ansluts till enheter som datorskärmar, TV-apparater, videospelsystem, T-apparater och så vidare. Den använder också olika stift för att sända signaler. Till exempel ansluter den rött, blått, grönt, horisontell synkronisering och vertikal synkronisering. Den överför dessutom data och signaler från en enhet till en annan.

Vad används det till?

VGA används för att ansluta analoga signaler över olika koaxialkablar.

Se också:

Vad är maximal VGA-upplösning – Vad är VGA kabel

Den maximala VGA-upplösningen beror mest på vilken enhet den ansluts till och harVGA har också flera olika upplösningar. Några exempel inkluderar också:

320 x 400px @ 60Hz.
320 x 480px @ 60Hz.
1280 x 1024px @ 85Hz.
Hela vägen upp till 2048 x 1536px @ 85Hz.

Anpassningar till kabeln

Förutom att kunna ansluta till en mängd olika enheter ansluter VGA-kabeln också till andra typer av kablar för att nå fler produkter. Till exempel användningen av delare. VGA-delare är användbara när du försöker ansluta till två eller flera enheter samtidigt. Med flera skärmar kan delaren dessutom skicka högupplösta bilder genom mer än en skärm.

Vanliga problem
Det vanligaste problemet som konsumenter rapporterar när de använder VGA-kablar är signalöverföring. Ibland spetsas kabeln av ett föremål eller så klipps den av. Ett annat vanligt problem är dock att kabeln blir vriden av användaren.

Produktivitet vs underhållning
Har du någonsin undrat varför man måste skruva in VGA och DVI-kablar, men HDMI och andra kablar behöver du inte skruva i? VGA designades dock för en arbetsyta med en produktiv atmosfär. Till exempel, Inte alla VGA-kablar behöver bli inskruvade, det ger bara en bättre anslutning.

Mer: Vad är HDMI 2.1? Här är allt du behöver veta & Bästa TV Elgiganten – Juli 2021

Prisvärdhet

Många kontor och hushåll använder VGA på grund av deras överkomliga pris.
Andra fördelar utöver priset inkluderar även:

 1. Hög kvalitet
 2. Hållbara kablar
 3. Pålitlighet
 4. Funktioner
 5. Maximal signalöverföring
 6. Högupplöst video och grafik
 7. Bearbetade stift som tål olika anslutningar
 8. Enastående skydd mot yttre störningar
 9. En livstid av bekymmersfri användning

Lämna en kommentar