Sony HT-Z9F Soundbar Recension

Sony HT-Z9F är en bra 3.1 soundbar som gör ett bra jobb med dialog tack vare sin dedikerade centerhögtalare. Den har en trådlös subwoofer som hjälper till att ge den lite extra dunk under actionfilmer eller bastung musik. Medan denna soundbar är Atmos-aktiverad saknar den tyvärr uppåtgående skjut- eller satellithögtalare och använder Sonys S Force och Vertical Sound-teknik för att simulera en Atmos-surroundljudupplevelse. På uppsidan har den två fulla HDMI-ingångar som stöder alla ljudformat, och soundbaren har också Bluetooth, Wi-Fi och Chromecast inbyggd för att lyssna på musik trådlöst.

Obs! Några av våra läsare har rapporterat att subwoofern stänger av flera gånger när den lyssnar på denna soundbar, möjligen på grund av problem med den trådlösa anslutningen. Vi har inte upplevt detta problem under våra tester. Det kan dock bero på att vårt testutrymme inte har många problem med störningar, eftersom det inte finns många andra Wi-Fi-nätverk i området.

Pris

Amazon Sverige hittar du denna soundbar. Deras pris är 5 490 kr i skrivande stund, klicka här för att komma dit.

Marknadsposition för Sony HT-Z9F

Sony HT-Z9F är från 2018. Det är en enkel 3.1-installation som har möjlighet att lägga till ytterligare två bakre högtalare. Medan den stöder Dolby Atmos, på grund av sin standard 3.1 högtalarkonfiguration, kommer den inte att erbjuda en uppslukande lyssningsupplevelse som avancerade modeller som 7.1.2 Sony HT-ST5000. HT-Z9F: s viktigaste konkurrenter är Samsung HW-Q70R, LG SK9Y och Vizio SB36512-F6.

Sony HT-Z9F

Designen på Sony HT-Z9F

Sony HT-Z9F är en snygg bar som har ett förstklassigt utseende. Den har ett metallgaller som håller på plats med magneter och lätt kan tas bort. Resten av stången är till största delen gjord av plast i god kvalitet med en blank svart yta. Underdelen är huvudsakligen gjord av trä, med porten på framsidan är blank svart. Tyvärr är framsidan av underdelen täckt med nätväv i motsats till metall, så det kan bli smutsigt eller rippat.

Sony HT-Z9F är ganska bred och kommer sannolikt inte att passa mellan benen på de flesta 55-tums eller mindre TV-apparater, såvida de inte har mycket breda stativ. Även om den är lite högre än vissa andra soundbars, som Sony HT-CT800, är den ska fortfarande inte blockera botten på din TV såvida den inte sitter direkt på bordet, som Sony A9G.

Subwoofern på Sony HT-Z9F är ganska medelstor och ungefär lika stor som en genomsnittlig stationär PC. Det är inte för stort och borde kunna passa bredvid ditt TV-stativ eller soffa utan problem.

Mått

SoundbarSubwoofer
Bredd 100 cmBredd 18,9 cm
Höjd 6,5 cmHöjd 38 cm
Djup 10 cmDjup 38,6 cm

Baksidan av denna soundbar har en öppning för alla sina ingångar och en andra öppning i andra änden av baren för dess strömkabel. Monteringshålen finns på vardera sidan om stången och monteringsfästen ingår i lådan. Eftersom porten är på framsidan av underdelen är baksidan ganska enkel med endast strömkabeln längst ner och parkopplingen och strömbrytaren högst upp.

Byggkvalitét

Sony HT-Z9F soundbar är ett välgjord soundbar-system som känns lite mer premium än Sony HT-X9000F eller Vizio SB36312-G6. Baren har ett metallgaller som enkelt kan tas bort när det hålls på plats av magneter. Resten av stången är gjord av plast av god kvalitet. Tyvärr, medan hälften av baksidan av soundbaren har en förstklassig plastkänsla, är den andra hälften blank svart och är benägen för fingeravtryck. Subwoofern är oftast gjord av trä och känns robust, även om tygskyddet lätt kan rippas eller smutsas.

Stereo Frequency Response

Sony HT-Z9Fs Stereo Frequency Response är ganska anständigt. Tyvärr är dess lågfrekventa förlängning ganska hög. Vilket innebär att den kan kämpa för att återge den mycket djupa basrullen i vissa filmer eller bastunga musikgenrer som dubstep, men bör fortfarande vara mer än bra för de flesta. Diskanten börjar också doppa i mitten av diskantområdet och är ganska försänkt i hög diskant. Vilket gör vissa högre frekvenser och sång mindre hörbara. Men överlag är ljudprofilen i denna stapel ganska balanserad och låter korrekt och ren.

Sony HT-Z9F kan bli ganska högljudd och bör vara lämplig för stora rum eller trånga miljöer, som en fest. Dessutom, vid maximal volym, fungerar det ganska bra och du borde inte höra några dunkande eller komprimeringsartefakter.

5.1 Surround Sony HT-Z9F

Eftersom Sony HTZ9F inte har dedikerade surroundsatelliter använder den Sonys S-Force Front Surround för att simulera surroundljudupplevelsen. Även om det gör ett anständigt jobb för att få det att se ut som om ljudet kommer från och bakom dig, är det tyvärr inte så uppslukande som soundbar-inställningar som har dedikerade satelliter. Av någon anledning verkar den här ljudfältet klippa ljud på cirka 10 kHz när du återger surroundljudinnehåll via dess 3-kanalsfält.

Dolby Atmos

Sony HTZ9F stöder Atmos men har inga uppåtgående högtalare eller satelliter och använder Sonys Vertical Surround Engine för att simulera en Atmos-upplevelse. Även om detta fungerar anständigt bra är ljudet inte alls lika uppslukande som en soundbar med uppåtgående högtalare, som Samsung HW-Q80R eller Samsung HW-Q70T. Av någon anledning, när Sonys vertikala surroundmotor är påslagen verkar ljudfältet vara avstängt vid cirka 10 kHz.

HT-Z9F sound test review
Bildkredit: Sony

Obs! Medan vi vanligtvis testar allt ljud utan att några inställningar för ljudförbättring är aktiverade, var vi tvungna att sätta på ”Vertical Surround Engine” för att få ljudfältet att återge Atmos-innehåll.

Jämfört med andra Soundbars

Sony HT-Z9F är en bra soundbar för blandad användning som gör ett bra jobb med dialog tack vare sin dedikerade centerkanalhögtalare. Även om den här 3.1-installationen stöder Dolby Atmos, ger den tyvärr inte nästan lika uppslukande av en lyssningsupplevelse på grund av sin brist eller satellit eller uppåt skjutande högtalare. Se våra rekommendationer för de bästa soundbars, de bästa Dolby Atmos-soundbars.

Amazon Sverige hittar du denna brillianta soundbar. Deras pris är 5 490 kr i skrivande stund, klicka här.

Lämna en kommentar