Kinesisk TV-tillverkare: Ja, våra Android-TV-apparater spionerade på kunder

Kinesisk TV-tillverkare: Skyworth skyller på insamling av känslig information i app från tredje part

Kinesisk TV-tillverkare Kinesisk TV-tillverkare spion
kina spionerar vi tv

En stor kinesisk TV-tillverkare som nu har kommit in på den nordamerikanska marknaden medger att dess TV-apparater har spionerat på användare. Eller åtminstone användare i Kina.

Skyworth, som gjorde storta vågor på CES 2020 i Las Vegas och säljer dessutom minst sex TV-modeller i USA. Sa i ett uttalande som publicerades online förra veckan att en tredjepartsapplikation som heter Gozen Service på sina Android TV-apparater dock hade samlat in mer data än det skulle.

Enligt en icke namngiven Skyworth TV-ägare; som är på ett kinesiskt forum för utvecklingsprogramvara är Gozen Service-appen utvecklad av Gozen Data. Appen samlar in data om alla internetanslutna prylar i det trådlösa hemnätverket samt namnen på närliggande Wi-Fi-nätverk. Och denna data skickar de till en Gozen-driven webbserver.

Med andra ord,” sa posten, enligt Google Translate, samlar Gozen Service-appen information om ”vilka smarta enheter har du hemma, om din mobiltelefon är hemma, vem som är ansluten till internet hemma, vad är namnet på grannens Wi-Fi, och du [Gozen-tjänsten] kan samla in och ladda upp den när som helst.

Anonym ägare av Skyworth TV

All den informationen kan i teorin bli använd för att geolokalisera TV-apparaten. Och spåra rörelserna hos invånarnas mobila enheter, både fysiskt och online.

Den här saken skannar min familjs anslutna enheter var 10: e minut. Och skickar tillbaka värdnamnet, MAC, IP och till och med nätverksfördröjningstiden”. Sade den anonyma användaren. ”Det upptäcker också de omgivande Wi-Fi SSID-namnen. MAC-adressen packar de också in och detta skickar de till domännamnet gz-data.com.

Anonym ägare av Skyworth TV

Hur, frågade posten, är detta ”inte en spiontjänst ???

Spioneringsapp kan vara begränsad till Kina

South China Morning Post, som tidigare rapporterade denna historia, försökte nå ut till den ursprungliga forumposten men fick inget svar. Skyworth säger att TV-apparater som de säljer i Hong Kong; Där South China Morning Post är baserad, aldrig hade Gozen Data-appen förinstallerad.

Det är inte klart om Skyworth TV-apparater som blir sålda utanför Kina har Gozen Data-appen installerad. Eller någon annan typ av datainsamlingsapp från tredje part.

I sitt uttalande sa Skyworth att det hade ”avslutat partnerskapet” med Gozen Data. Vilket ”var begränsat till kartläggningen av inhemska TV-programbetyg på fastlandet Kina. Överträdelser utanför denna omfattning är inte godkända av SKYWORTH TV .

Men kinesiska offentliga finansiella poster som Pandaily.com avslöjade visade att Skyworth är en stor investerare i Gozen Data. Pandaily.com sa att Gozen Data också hade partnerskap med Philips, Sanyo, TCL och Toshiba. Även om vi inte kunde hitta någon referens till de företag i de offentliga register som Pandaily.com länkade till.

Global räckvidd

South China Morning Post sa att Skyworth är den tredje största TV-tillverkaren i Kina, efter Xiaomi och HiSense, och den femte största TV-tillverkaren världen över.

Du kan köpa två Android-drivna Skyworth-TV-apparater på den amerikanska versionen av Amazon, samt en billigare Skyworth-TV som inte verkar ha några ”smarta” funktioner. På webbplatsen Skyworth USA listar de minst ytterligare tre Android-TV-apparater.

Stöds inte av kinesiska myndigheter

Denna typ av datainsamling strider ändå mot nya användar-integritetsbestämmelser som rullas ut i etapper i Kina i år.

Enligt South China Morning Post säger föreskrifterna att användare kan avvisa datainsamling som inte är nödvändigt för att en app eller enhet ska fungera. Pandaily sa att reglerna också föreskriver att tillverkare och tjänsteleverantörer meddelar användarna om någon form av insamling av personuppgifter.

Pandaily spekulerade i att även om Skyworth kastade Gozen Data under bussen, skulle TV-tillverkaren fortfarande vara skyldig att meddela användare och myndigheter om omfattningen och omfattningen av de personuppgifter som skickades till tredje part.

Framåt”, sade Skyworth officiella uttalande, ”kommer vi att genomföra strängare recensioner om våra partners och tjänsteleverantörers uppförande för att skydda våra användares integritet, data, rättigheter och intressen.

Uppdatering: Skyworth-kommentar

Skyworth Nordamerikas verksamhet är glada att kunna rapportera att vårt moderbolag har reagerat beslutsamt för att säkerställa att våra kunders integritet är en prioritet och att Skyworth TV-apparater … på Nordamerikamarknaden inte var föremål för och inte innehåller data-appen i fråga.

Representanten hänvisade oss sedan till det officiella uttalandet från Skyworth som är länkat till och citerat i början av denna rapport.


Nu när du läst om Kinesisk TV-tillverkare kanske du vill läsa någon av dessa artiklar:

Kategorier TV

Lämna en kommentar