Uppskalning till högre upplösning – Vad är det?

Uppskalning är något som de flesta nya TV-apparater använder sig utav. Det spelar ingen roll om du är en person som tittar på gamla DVD-skivor eller TV-serier på Netflix. Allt inkommande innehåll har en viss definitionsstandard. TV: n du köper samtidigt har också en inbyggd upplösning som den i huvudsak kan sträcka det inkommande innehållet till. Till exempel skulle en standardupplösning på 1280 × 720 som kommer till en TV med en inbyggd 4K-upplösning se väldigt konstig ut med svarta streck på alla sidor om den inte uppskalas för att passa 4K skärmen.

Med detta sagt är de fyra vanligaste inkommande upplösningarna:

480p (640 × 480 pixlar)
720p (1280 × 720 pixlar)
1080p (1920 × 1080 pixlar)
4K (3840 × 2160 pixlar)

Var och en av dessa har sina egna algoritmer på plats för att sträcka innehåll så att det passar hela skärmen. Så nu är den verkliga frågan här inte varför, utan hur. Likaså finns ett stort antal sätt detta görs och jag har listat några nedan.

uppskalning

Olika uppskalning:s metoder

Interpolation närmast granne: Ersätter varje pixel med flera pixlar i samma färg. Detta resulterar i en bild som är större än originalet och som bevarar alla originaldetaljer men har ojämnhet.

Bilinear och Bicubic Algorithms: Genom att interpolera pixelfärgvärden introducerar detta en kontinuerlig övergång till utgången även där originalmaterialet har diskreta övergångar. Detta minskar dock kontrasten, vilket inte är perfekt.

Boxprovtagning: Målpixeln är betraktad som en ruta på originalbilden och sedan tar den prover av alla pixlar inuti rutan. Detta säkerställer att alla ingångspixlar bidrar till utdata. Men med den här metoden är det svårt att producera skarpa resultat.

Mipmap: En mipmap är en förskalad uppsättning nedskalade kopior av originalbilden eller scenen. Till exempel vid nedskalning används närmast större mipmapp som ursprung. Detta säkerställer inga problem när du skalar bilder eller scener vilket gör denna algoritm snabb och enkel att optimera.

Edge-Directed Interpolation: Edge-riktade interpolationsalgoritmer syftar till att bevara kanter i bilden efter skalning, till skillnad från andra algoritmer som kan introducera trappgods

Deep Convolution Neural Networks: Denna metod använder maskininlärning för mer detaljerade bilder som fotografier och komplexa konstverk. Mycket orealistiskt att TV-apparater kommer att använda denna teknik, men den är tillgänglig.


Läs även om:


480P Uppskalning

Uppskalning till denna upplösning kommer att ha störst betydelse för standard-TV, DVD-skivor. Det mesta andra innehållet har en upplösning som är högre än 480p.

720P

Uppskalningen till denna upplösning kommer att ha störst betydelse för HD-kanaler när du tittar på sänd TV, vissa strömmande videor och strömmande enheter. Det mesta andra innehållet har en upplösning som är högre än 720p.

1080P

Uppskalningen till denna upplösning kommer att ha störst betydelse för Blu-Ray-filmer, strömmande videor, videofiler som ska bli sparade på en dator och videospel som inte är 4K. Det mesta andra innehållet har inte en upplösning som är högre än 1080p.

4K Uppskalning

Uppskalningen till denna upplösning kommer att vara viktigast för streaming HD / UHD-videor, UHD Blu-rays, HDR-innehåll och vissa videofiler som ska bli sparade på en dator. Det mesta andra innehållet har ingen upplösning av 4K-kvalitet.

1 svar på ”Uppskalning till högre upplösning – Vad är det?”

Lämna en kommentar