Hur man köper den bästa nya TV: n

Köpa bästa nya TV – Denna guide sammanställdes och kombinerade viktiga faktorer och saker att se upp för när du köper nya TV-apparater för att hjälpa dig i din strävan att hitta den perfekta nya TV: n. Den här artikeln kommer också att fokusera på populära märken och nuvarande modeller från och med våren 2021, tillsammans med alla vanliga TV-funktioner för att se upp för din budget.

Hur man köper den bästa nya TV: n

I TV-shoppingvärlden skulle du ha stött på många termer som 4k, LED, OLED, smart TV, upplösning etc. Alla dessa långa specifikationslistor skulle ha för alla nya TV-köpare. Denna artikel syftar till att förenkla och kategorisera för att hjälpa dig att förstå TV-apparater från varandra och därmed köpa den bästa nya TV: n för din budget.

TV-skärmstorlek: är det större desto bättre?

Ja, när det gäller TV-skärmar är större verkligen bättre om du har plats för det. Med den snabba utvecklingen av TV-teknik minskar det extra utrymme som krävs för en TV enormt. Kom ihåg 10-20 år tillbaka, en 42-tums TV kan vara lika stor som ett skåp, nu är den lika snygg som en oljeduk.

Se också: TV storlekar i cm – Den fullständiga guiden

Så förutom om du vill ha en ny TV för små områden som kök, litet sovrum etc. är det alltid bättre att välja den största skärmstorlek du har råd med.

Nu, om du har ett gammalt underhållningscenter, var noga med att mäta och lämna minst en tum från båda sidor och topp / botten av TV-kaviteten. Eller, om utrymmet är för litet för önskad TV-skärm, överväga att ta bort begränsningsboxen eftersom de flesta moderna TV-apparater kan monteras på väggen eller stå direkt på hyllan.

Upplösning: 4K, 8K och HD-definition

Vid den här tiden är de flesta nya TV-apparater som du hittar på marknaden 4K; de ersatte de grundläggande HDTV: erna och tog ännu mer verklighetstrogna bilder.

Du kanske har hört talas om termer som Ultra HD, 4K eller 8K, etc. De hänvisar alla till skärmupplösningen eller, helt enkelt, antalet pixlar eller punkter på skärmen som kan ändra färger för att visa vilken bild som helst. Ju fler punkter eller pixlar, desto skarpare och mer realistisk kan bilden vara.

Detta betyder inte att en TV med högre upplösning visar bättre bilder. Många andra faktorer utgör den övergripande kvaliteten, såsom skärmtyper, HDR-kapacitet, renderingsprocessor, ljusstyrka, kontrastförhållande. Om budgeten inte är ett viktigt problem och du verkligen vill ha den bästa tittarupplevelsen, är det värt att överväga mellan 4K eller 8K TV med upplösning.

Se också: Ska jag köpa en 4K TV eller vänta med det? & Vad är 8K-upplösning? Ultrahög upplösning förklaras

UpplösningPixlarAndra namnUng. antal pixlar
720p1280 x 720HD, High Definition, HDTV~ 921k eller 1 miljon
1080p1920 x 1080Full HD, FHD, 1080 HD~ 2 miljon
4K3840 x 2160UHD, Ultra HD, Ultra-High Definition~ 8 miljon
8K7680 x 43208k UHD~ 33 miljon

Det är också värt att notera att de flesta nyare 4k-TV-apparaterna har en inbyggd funktion för att uppskalera föregångare. Till exempel, på en bra 4k-TV, kommer 1080 och äldre DVD-skivor att se bättre ut, samma sak för annat digitalt innehåll också.

TV-skärmtyp: OLED vs. QLED & LCD TV – Köpa bästa nya TV

Eftersom plasma-TV har stoppats i produktion är de flesta nya TV-apparater antingen LCD eller OLED. Sedan finns det QLED, LED-LCD, etc., så vad är skillnaden mellan dem? Vilket ger bättre bildkvalitet och tittarupplevelse?

För att skilja måste vi titta på hur de fungerar. LCD-TV eller LED-LCD TV har vanligtvis en bakgrundsbelysningslampa för att tända genom de flytande kristallerna för att skapa olika färger. På grund av detta har LCD- eller LED-LCD-TV-apparater fortfarande ett slags stötar på baksidan där lampan är; därför är de fortfarande större än OLED-TV, men inte lika stora som vad vi har för år sedan på CRT-TV.

Å andra sidan har OLED-TV-apparater ingen bakgrundsbelysning utan snarare en organisk eller kolbaserad film mellan två ledare som släpps ut av sig själva när en elektrisk ström passerar igenom. Detta ger OLED-TV-apparater möjligheten att ha den mörkaste eller så kallade sanna svart, och därmed oändlig eller högsta kontrastförhållande bland alla skärmtyper. Det är säkert att säga att OLED-TV-apparater är de bästa när du tittar i ett mörkare eller mörkare rum. Eftersom ingen lampa behövs är OLED-TV vanligtvis väldigt tunna, vissa till och med tunnare än en väggduk (se modellerna i LG Gallery)

QLED-TV-apparater, även om de låter och liknar OLED-TV-apparater, är de inte desamma. QLED-TV-apparater är en make-up av LED-LCD-TV: nar, eftersom de fortfarande behöver en bakgrundsbelysning för att skina genom flytande kristaller, men den här gången med ett extra Quantum dot-filter för att uppnå bättre ljusstyrka och ett högre antal färgbyten.

OLED vs. LED & QLED sammanfattning – Köpa bästa nya TV

Om du måste välja mellan OLED och QLED har båda sina fördelar och nackdelar, men överlag tenderar OLED att ge bättre bildkvalitet till en högre kostnad. Även under specifika miljöer som ljusa rum och utomhus, kan QLED-TV-apparater med antireflex / matt yta prestera bättre på grund av sin överlägsna ljusstyrka.

LG, Sony, Panasonic och Phillips är de ledande tillverkarna för OLED-TV-apparater från LG: s OLED-kort, medan Samsung, Hisense och TCL finns på QLED.

 OLED TVLED TVQLED TV
KontrastOändlighet till 1 på grund av den äkta mörkaste svartaBeror på den specifika modellenBeror på den specifika modellen
LjusstyrkaUpp till 1000 nitsUpp till 2000 nitsUpp till 4000 nits
FärgFörbättrar nära filmkvalitet på nyare 4k-modellerFörbättrar nära filmkvalitet på nyare 4k-modellerBäst för att bibehålla färgnoggrannheten vid visning i ljusa bilder
BetraktningsvinkelVisning utanför axeln med levande färger och bildkontrast även för sidotittareDirekt – bara framifrån, sidotittare kan drabbas av färgspridningÅtgärda några förvrängande och tvättade problem med typiska LED-TV-apparater
Storlek och viktLättare och tunnareLite tjockare än OLED pga bakgrundsbelysningenLite tjockare än OLED pga bakgrundsbelysningen
UppdateringsfrekvensSnabbast vid 0.001msVRRVRR
Upplösning4k och 8k1080 HD, 4k, 8k4k och 8k

Se också: LED vs OLED vs QLED – Vilken är den bästa tekniken

Andra funktioner att tänka på när du köper en ny TV

HDR

HDR eller High Dynamic Range hjälper till att utvidga TV: ns ljusstyrka och färgpalett, vilket gör att bilderna ser mer realistiska och spännande ut. En TV med HDR-kompatibel är därför viktigt för att spela upp HDR-innehåll. Numera kan du hitta HDR-innehåll på nästan alla populära streamingtjänster, det gör HDR också – det finns praktiskt taget på varje 4k-TV och uppåt.

Detta betyder inte att alla HDR-TV-apparater är desamma; någon HDR-TV i mitten till hög kvalitet kan visa videon så nära som regissören tänker gilla en filmupplevelse. Dessa high-end HDR-TV kan ibland se värst ut än de utan HDR. Således är HDR-kapacitet fortfarande ett utmärkt alternativ att ha om du köper en stor TV i mellanområdet och uppåt, men inte nödvändigtvis den mest avgörande funktionen så mycket som kontrastförhållande och färgnoggrannhet, de två tillskriver bästa bildkvalitet.

Processor

Moderna TV-apparater levereras med processorer som hanterar blinkande bilder på skärmen, minskar suddighet / korn / brus, förbättrar konsistens, återskapar färger etc. Om du tittar på snabba innehåll som sport, actionfilmer och så vidare, en kraftfull TV-processor skulle hjälpa till att ge den övergripande smidiga tittarupplevelsen genom att förbättra bildkvaliteten.

Smart TV

De flesta medelstora TV-apparater kommer ofta med det smarta alternativet; detta gör att din TV kan komma åt appar och innehåll via ditt heminternet. Denna funktion är bekvämare eftersom du snabbt kan komma åt många streamingtjänster eller till och med surfa på nätet via en inbyggd webbläsare.

Ändå, om du får en liten TV utan smart-kapacitet, finns det andra enheter där ute för att konvertera din TV till en smart enhet också. Så betrakta detta som ett plus snarare än en nödvändighet för den totala tittarupplevelsen.

Anslutning

Det är alltid klokt att bevisa din TV för framtida njutning genom att se till att den har alla möjliga anslutningsportar som HDMI, USB eller till och med Bluetooth förutom den vanliga komposit- eller VGA-porten. Viss TV kan ha sina portar på sidorna av botten, så beroende på ditt behov kan en passa bättre.

Slutsats – Köpa bästa nya TV

Det finns många fler funktioner i specifikationslistan, men framför allt bör du fokusera på tillsammans med din budget. Sammanfattningsvis är det här en rekommendation att leta efter när du köper en ny TV:

  • Bestäm din budget: Det skulle hjälpa att tänka på hur länge du skulle behålla din TV; till exempel: om du kommer att få en det nästa året eller så, gå med den nedre gränsen för din ersättning. Men om detta kommer att bli din huvudsakliga TV som kommer att sitta som det ledande mittpunkten i år som bor i fem år, satsa lite på det.
  • Välj rätt storlek på en TV, kom ihåg att större är bättre, så länge TV: n kommer att passa i ditt avsedda område, gå till den större.
  • Bildkvalitet: för en TV är visningskvalitet alltid det viktigaste. Oavsett om du går för LED, OLED eller QLED, var uppmärksam på ljusstyrka, kontrastförhållande och naturligtvis upplösningen. På en nedre LCD-TV kan du överväga en bildkalibrering för att förbättra kvaliteten.
  • HDR, kraftfull videoprocessor, HDMI-anslutning … bör övervägas nästa, men igen, inte lika viktigt som ovan.

Kategorier TV

1 svar på ”Hur man köper den bästa nya TV: n”

Lämna en kommentar