LG G1 4K OLED TV – Recension och test

Nya LG G1 Gallery OLED.

LG G1 OLED är uppföljaren till den eleganta Gallery OLED-modellen som debuterade förra året, men en mängd förbättringar. Inklusive ett galet förbättrad ljusstyrka som gör G-serien till ett mer frestande alternativ än någonsin. Genom att lägga till en ny högeffektiv “Evo” -paneldesign och förbättrat färgsystem kan G1 OLED-serien djärvt gå där ingen LG OLED har gått tidigare. Det betyder trots allt att den spektakulära svartnivån och de lokala kontrasttalanger som LG OLED-TV-apparater alltid har skrytt kan samarbeta med mer av den råa ljusstyrkan och färgräckan som är så viktig för en sann HDR-upplevelse.

Design

  • Tunn design med platt rygg som passar väggmontering
  • Fartyg med väggfäste (men inget TV-stativ)
  • Kan spela digitala konstverk när du inte tittar på det

LG G1 OLED: s design kallas inte ’Gallery’ för ingenting. Den är utformad väldigt mycket med tanke på väggarna – så mycket att den till och med låter dig visa digitaliserade konstverk på den och förvandla den till en Louvrenutställning när du inte använder dess primära TV-funktion.

LG G1: s ultratunna design är otroligt platt utan några besvärliga utsprångsdelar som förstör den smala profilen. Väggfästet som levereras med TV: n är till och med utformat för att passa in i ett infällt område på TV: ns baksida, vilket gör att LG G1 sitter så jämnt som spolning mot väggen. Lägg till allt detta med en extremt kantad ram, och det är svårt att föreställa sig hur en 65-tums TV kan göra mindre bucklor i ditt vardagsrum.

lg g1 oled
Bildkredit: LG

Naturligtvis hänger de flesta inte sina TV-apparater på en vägg. Så om du vill ha G1s extra bildkvalitet men inte vill montera den på väggen, måste du köpa skrivbordsfötter till LG G1 OLED som tillval. LG gör sina egna relativt robusta och attraktiva alternativ, liksom ett slående nytt gallergolvställ som passar TV: n på en stativstång – men du får inte en bänkskiva ur lådan. (Se till att alla fötter du får är ganska robusta, eftersom skärmen är ovanligt tung enligt dagens standard.)

Trots sin tunna profil är alla LG G1 OLED-anslutningar och högtalare inbyggda i skärmens hölje, och ingångsstödet är ganska enastående. Alla fyra HDMI-enheter stöder hela HDMI 2.1-funktionsuppsättningar – komplett med banbrytande spel i 4K vid 120Hz, med HDR och variabel uppdateringshastighet. Faktum är att LG G1 stöder till och med alla tre aktuella ’varianter’ av variabel uppdateringshastighet. Nvidia G-Sync, AMD Freesync och det vanliga HDMI 2.1-systemet.

Fjärrkontroll

LG har moderniserat designen av sin ’Magic’ fjärrkontroll för 2021. Den är längre och smalare och har en uttalad urtagning på baksidan som gör att den känns väldigt balanserad och bekväm att hålla. Det finns nu direkta appåtkomstknappar för Netflix, Amazon Prime Video, Disney Plus, Rakuten TV, Google Assistant och Amazon Alexa. Men det behåller gärna både LG: s distinkta ”peka och klicka” -navigeringsalternativ och en ratt för att hjälpa dig att snurra snabbt upp och ned menyer.

G1 tillhandahåller också tre USB-enheter för uppspelning eller inspelning av multimedia, liksom de nu allmänt tillgängliga Wi-Fi- och Bluetooth-anslutningsalternativen.

Bildkredit: LG, Bilden visar nya webOS utseendet.

Du kanske även är intresserad utav:

Smart TV – LG G1 4K OLED

  • Nytt helskärmsgränssnitt
  • Freeview Play är tillbaka
  • Expansivt appstöd

LG G1 OLED inleder den mest omfattande modernisering av webOS smarta plattform sedan den lanserades 10 år sedan.

Den mest omedelbara förändringen kommer med sin startskärm, som nu upptar hela skärmen. Snarare än att bara lägga en snygg rad av appikoner över bildens nedre kant som tidigare webOS-system har.

Vi var ganska fientliga mot denna förändring först. Dels för att det betyder att du inte längre kan fortsätta titta på TV medan du letar efter nytt innehåll att titta på, och dels för att helskärmsgränssnitt med ikoner överallt kan vara lite överväldigande för vissa. Det hjälper inte heller att webOS 6.0 inte verkar utnyttja sin nya helskärmsfastighet på bästa sätt. Många ikoner för skärmfyllning verkar osannolikt att de kommer att räknas mycket i de flesta hushållens dagliga användning. Även om den nu framträdande sökfunktionen tar dig till en anmärkningsvärt omfattande och väl presenterad sökresultatskärm som visar varför LG ger sökmotorn så mycket hem skärmens vikt. LG ger utmärkt stöd för Alexa / Google Assistant / LG ThinQ röstsökning också.

webOS

Den största, centrala delen av den nya startskärmen avslöjar den främsta anledningen till LG: s stora webOS-uppdatering. Här hittar du rekommenderat innehåll, baserat på vad TV: n har lärt sig om vad du gillar att titta på. Fokus är nu på webOS att hitta innehåll åt dig, snarare än att bara ge dig verktyg för att själv hitta innehåll.

Oundvikligen känns detta system initialt lite slumpmässigt. Första gången du börjar använda din G1 har den ingen aning om vilka program du gillar att titta på. Med det sagt, om du tidigare har varit LG TV-ägare registrerad på ett LG-konto, kan den nya webOS-plattformen hämta dina sparade visningsprofildetaljer så snart du använder din nya TV för att logga in på ditt redan etablerade konto.

Fans av det traditionella webOS kommer att hitta den gamla, bekanta raden med appikoner längst ner på den nya startskärmen. Dessutom kan du nu bläddra ner från den välbekanta raden med tjänstikoner för att hitta ytterligare nivåer för innehåll. Listan över nivåer är dock begränsad just nu, och du kan inte ta bort eller lägga till nivåer.

Lägg till en bra omstrukturering av TV: ns bildjusteringsmenyer, och summan blir att webOS 6.0 känns innovativt. Det är ett första steg i en ny riktning.

En bit av goda nyheter att sluta med är dock att stödet för Freeview Play-plattformen är tillbaka. Efter att ha försvunnit från LG TV-apparater från 2020.

Bildkvalitet – LG G1 4K OLED

  • Extra OLED-ljusstyrka låser upp bättre HDR
  • Enastående spelfunktioner och prestanda
  • Vacker lokal kontrast och svarta nivåer

LG G1 OLEDs Evo-panel är den första riktigt omfattande OLED-TV-hårdvaruversionen som LG har infört i flera år. Det betyder inte att det inte har skett många små, iterativa hårdvaruförbättringar under vägen. Men skillnaderna här är tillräckligt stora för att få LG att faktiskt skrika om det genom ”Evo” -varumärkesövningen. Komplett med en ny och dyr TV-reklamkampanj.

Evo-panelen är inte en käftande översyn, men förändringen märks definitivt och förbättrar saker till det bättre – vilket gör LG G1 OLED till en bättre vän till bilder med högt dynamiskt omfång än någon tidigare LG OLED.

Evo-panelen

Panelen använder nya material som gör att den kan köras mer effektivt, vilket innebär att den kan nå högre ljusstyrkenivåer utan att antingen öka energiförbrukningen eller, avgörande, öka risken för att skärmen får permanent skärmbränning. Våra egna mätningar ger en maximal ljusstyrkaavläsning på ett 10% (av skärmen) vitt HDR-fönster på drygt 870 nit. Det är en liten men anmärkningsvärd förbättring jämfört med 754 nits i förra årets GX-intervall. Den maximala ljusstyrkan minskar med 100 nits eller så när du byter från den (otillåtna) Vivid-bildförinställningen till Standard. Omfattningen av förbättringen av G1-ljusstyrkan jämfört med GX tenderar dock att ligga mellan 10% och 20% över alla bildförinställningar. Det räcker alltid för att göra sin närvaro på två viktiga sätt.

För det första träffar de allra ljusstarkaste delarna av HDR-bilder med något mer intensitet än vad vi har sett på någon tidigare LG TV. Detta gäller både för konstgjorda ljuskällor, som nakna glödlampor, ficklampor, gatlyktor och så vidare, och naturliga ljuskällor som reflektioner på hud, glas eller metall fluffiga vita moln. Eller, naturligtvis, direkta strålar av solen.

Kombinera denna högre intensitet med OLED-teknikens kontrastförmåga, där pixlar i svart och full ljusstyrka kan ligga sida vid sida utan någon mekanisk kompromiss mellan de två, och du har verkligen fått en vacker, lysande bild som ger mer av det ’höga’ i högt dynamiskt omfång. Speciellt om du kan dra nytta av LG G1: s Dolby Vision HDR-stöd (som med alla LG-TV-apparater finns det inte heller stöd för det rivaliserande HDR10 + premium HDR-formatet).

Evo-panelens svaga ljusstyrka har inte heller haft någon negativ effekt på LG OLEDs traditionella svartnivåförmåga; om något mörka scener återges något bättre än de i GX-serien, avslöjar en touch mer detaljer i mörka områden och undviker i stort sett alla de ögonblickliga ljusinstabiliteterna och ”flimmer” som ibland dyker upp på 2020-modellen.

HDR – LG G1 4K OLED

Båda full-on ljusa HDR-bilder serveras lika bra – medan ett nytt, dedikerat grönt lager i Evo-panelen förbättrar färgvolymen och höjer ytterligare OLED: s HDR-referenser. Även om det fortfarande faller en bit kortare än de flammande ljusstyrkenivåerna som är möjliga med en del premium LCD-TV. Naturligtvis kan dessa LCD-TV-apparater inte konkurrera med OLED när det gäller lokal ljusstyrning och kontrast.

Även om det unika med hårdvaruförbättringarna i samband med LG G1 OLED: s Evo-panel kan vara dess huvudprestanda, introducerar satsen också en betydande förbättring av bildbehandling med tillstånd av LGs nya Alpha 9 Gen 4-chipset.

Ett nytt Cinematic Movement-rörelsebehandlingsalternativ gör ett utmärkt jobb för att minska jordning som ofta är ett problem med 24 fps-källor, utan att generera massor av oönskade bearbetningsartiklar eller få bilden att se onaturligt flytande ut.

Den andra stora bearbetningsförbättringen kommer med (valfritt) LG: s AI Picture Pro-läge. Detta ger alla möjliga AI-baserade automatiska bildförbättringar från vilken källa som helst, i ett försök att alltid leverera optimala resultat på skärmen. Många förfiningar har införts för detta bildalternativ för 2021: s LG OLED-TV-apparater. Inklusive framför allt nya verktyg för att identifiera och tillämpa specifika bildregler på olika typer av ’landskap’ och separata kropps- och objektdetekteringssystem som kan behandla olika delar av bilden individuellt snarare än att behandla hela bilden enhetligt.

Dessa nya förbättringar är ganska anmärkningsvärda och lägger till betydande skärpa (särskilt uppskalade HD-källor), livskraft, djup och dynamik till varje källa. Ännu bättre, det senaste AI Picture Pro-systemet gör allt detta medan det tar bort nästan alla oönskade behandlingsbiverkningar som är förknippade med tidigare versioner av systemet. Du kan stänga av AI Picture Pro om du är en puristisk purist – men vi tycker att det är värt att prova.

Ljud

  • 40W Dolby Atmos-ljud
  • 2.2-kanals system
  • En besvikelse över Dolby Atmos

Bekymringen med vilken TV som helst som är så fokuserad på superslank design som LG G1 OLED är att den inte kommer att ha tillräckligt med utrymme för att hålla ett bra högtalarsystem. Du kommer inte att ha ett sådant problem med LG G1 OLED. Förutsatt att du håller fast med uppsättningens AI Sound Pro-läge, det vill säga.

AI Sound Pro-bearbetningen driver LG G1 OLED-högtalarna till kanten av deras kapacitet, till och med uppskalar (tack vare den nya Alpha 9 Gen 4-processorn) källor med begränsad kanal till ett 5.1.2-arrangemang, komplett med virtuella höjdkanaler. Det här tillvägagångssättet fungerar ganska bra och producerar mer rå volym, mer detaljer och ett mycket större ljudbild än vad du skulle kunna tro om du tittar på TV: s smala form.

Ljudet projicerar inte särskilt bra in i ditt rum. Men det sprider sig snyggt uppåt såväl som vänster och höger utan att bli osammanhängande.

Det enda problemet med AI Sound Pro-läget är bas. Varje ihållande brus eller annat djupt ljud gör att ett uttalat surr tränger in i det annars ganska rena förfarandet. Och det finns egentligen inget du kan göra för att motverka denna distraktion.

LG G1 OLEDs Dolby Atmos-prestanda är också en besvikelse. Även om det skapar en ganska effektiv känsla av flerkanaligt ljud från TV: ns tillgängliga högtalare, låter det också för tyst och återhållsam. Särskilt märkbart under de stora filmögonblicken där vi vanligtvis förväntar oss att Dolby Atmos exploderar till liv.

Se också: De 6 bästa Dolby Atmos Soundbar – Maj 2021 & Bästa Soundbars 2021

Gaming

Bildkredit: LG

Även om det finns tydliga fördelar för video från Evo-panelen, blir fördelarna mer påverkande när du spelar, där grafik tenderar att leverera något starkare, mer extrema bilder än vad du vanligtvis får med videokällor.

Faktum är att när du har lagt till Evo:s ljusstyrka och färgpåverkan till uppsättningens förmåga att hantera 4K vid 120Hz uppdateringshastigheter och alla smaker av varierande uppdateringshastigheter, har du en riktigt fantastisk spelupplevelse på stor skärm.

LG har också förbättrat spelupplevelsen för alla sina 2021 OLED-TV-apparater med en ny Game Optimizer. Detta ger en instrumentpanel med spelspecifik information och justeringar, inklusive sådana värdefulla verktyg som bildförinställningar baserat på olika speltyper; separata justeringar av de mörka och ljusa delarna av spelbilden; och ett verktyg för att finjustera mörka områden för att stoppa VRR-läget från att negativt påverka svarta nivåer för mycket.

Det finns också två låga latensalternativ att spela med. Varav en standard minskar tiden som skärmen tar för att göra bilder till utmärkta 12,4 ms, medan Boost-läget blir försenat till bara 9,4 ms. Det är fortfarande märkbart flimrande ibland under VRR-spel, som det har varit med LG: s OLED-TV för 2019 och 2020.

Borde du köpa LG G1 OLED?

Köp om:

  • Du vill ha LG: s bästa OLED-TV hittills. Evo-panelen låser upp en ny nivå av HDR-prestanda för LG OLED-TV, tack vare sin ljusstyrka.
  • Du vill ha en verkligt avancerad spelskärm. Med sina fyra HDMI 2.1-portar, stöd för alla VRR-format, snabba svarstider och användbara nya spelförinställningar, ger LG G1 OLED en fantastisk spelupplevelse på stor skärm.
  • Du vill ha en TV som är skräddarsydd för att hänga på din vägg
    Med sitt djup på under 2 cm och den innovativa monteringslösningen gör LG G1 OLEDs galleridesign din TV till ett vägghängande konstverk.

Köp inte om:

  • Du vill spara lite pengar och gå med C1 istället. Medan den nya LG C1 OLED inte har Evo-panelen och inte kommer att bli lika ljus eller intensiv mättad som LG G1 OLED, kommer den nästan säkert att vara lysande och kosta dig betydligt mindre.
  • Du kan bara inte motstå den LCD-ljusstyrkan. Även med sin Evo-panel kan LG G1 OLED inte slå lika hårt i ljusstyrka som en premium-LCD – även om OLEDs lokala kontraststyrkor fortfarande säkerställer att det finns massor av HDR-intensitet.
  • Du vill inte montera väggen eller spendera extra på skrivbordets fötter. Om du verkligen vill ha Evo-panelen men inte vill hänga din TV på en vägg, måste du spendera extra för att få ett par stationära fötter eller LGs Gallery Stand, vilket kan vara tillräckligt för att stänga av dig.

Se också:


8 svar på ”LG G1 4K OLED TV – Recension och test”

Lämna en kommentar