Färgskala och Färgomfång – Förklaring

Översikt över färgskala

Ett färgområde, färgutrymme eller färgintervall är en delmängd av färger som en skärm kan ge ut. Detta gäller TV-apparater och även PC-skärmar. Det är viktigt att notera att det faktiskt är färgerna de kan producera i vissa miljöer. På samma sätt som kontrastförhållandet bestäms i ett riktigt vardagsrum kontra en kontrollerad miljö, testar jag färgskalan i ett riktigt vardagsrum. Även om det inte är helt relaterat, kan ett färgområde eller ett färgintervall användas för att beskriva ett foto som har skrivits ut. Den har också en färgskala som är statisk och oföränderlig.

En annan stor sak att komma ihåg är att ett rent realistiskt färgområde som täcker hela det synliga spektrumet för närvarande inte är möjligt. Tekniska hinder och tekniska steg måste bli gjort för att förverkliga detta mål. Med detta sagt finns det massor av olika färger med olika användningsområden. Den vanligaste är RGB-färgskala. Det här är bra att komma ihåg eftersom det finns olika områden som kommer att bli täck av samma spektrum. RGB kan producera en mycket nära ren röd färg medan CMYK-sortimentet inte kan.

För att ytterligare uttrycka detta har jag listat många av färgerna nedan och deras användning.

Färgskala comparesweden

Olika färgskala

RBG: RGB lagrar individuella värden för rött, grönt och blått. RGBA är RGB med en extra kanal, alfa, för att indikera transparens. (Vanliga färgutrymmen baserade på RGB-modellen inkluderar sRGB, Adobe RGB, ProPhoto RGB, RGB och CIE RGB.)

CMYK: lagrar bläckvärden för cyan, magenta, gul och svart. Det finns många CMYK-färgutrymmen för olika uppsättningar bläck, substrat och tryckegenskaper (som ändrar punktförstärkningen eller överföringsfunktionen för varje bläck och därmed ändrar utseendet).

YIQ: Formellt NTSC, lagrar detta system ett lumavärde som är ungefär analogt (och ibland felaktigt identifierat som) luminans, tillsammans med två kromvärden som ungefärliga representationer av de relativa mängderna blått och rött i färgen.

YPbPr: Liknar YIQ. Det ses oftast i digitalt arbete.

YCbCr: Mycket inom video- och bildkomprimeringsscheman som MPEG och JPEG.

xvYCC: En ny internationell standard för digitala färgfärger. Liknar Rec.709, men lite större.

HSV: (nyans, mättnad, värde) Blir ofta använt av artister eftersom det ofta är mer naturligt att tänka på en färg i termer av nyans och mättnad än när det gäller additiva eller subtraktiva färgkomponenter.

TSL: (Tint, saturation, and Luminance) Används mest för ansiktsavkänning.
DCI-P3 Ett vanligt RGB-färgutrymme för digital projektion. Tänk på detta som en standard som de flesta TV-apparater borde ha varje gång TV: n testas.

Rek. 709: Mest känt av förkortningen BT.709. Har formatet för HD-TV.

Rek. 2020: Mest känt av förkortningen BT.2020. Innehåller olika aspekter av ultrahögdefinitions-TV (UHDTV) med ett standard dynamiskt omfång (SDR) och bredare färgomfång (WCG).

Även om det finns många olika färger med sina många användningsområden, är de vi kommer att fokusera på DCI-P3, Rec. 709 och Rec. 2020 färgomfång.

Hur man testar färgskala

En färgskala mäts med hjälp av en mättnadssvep som samplar sex huvudfärger som betonar skärmens eller TV: ns förmåga att producera samma sex färger. De sex färgerna är röda, gröna, blåa, cyan, magenta och gula. Sedan blir samma sex färger testade vid fem mättnadsnivåer som är 20%, 40%, 60%, 80% och 100%. Genom att göra detta möjliggör det ett grundligt test som ger korrekt och realistisk information.
Efter ett bra test på en bra TV kan du förvänta dig att färgerna ser ut så här:

DCI-P3xy > 90%
DCI-P3uv > 90%
Rek. 2020xy > 90%
Rek. 2020uv > 90%


Något mindre än poängen ovan betyder att färgskalan för TV: n inte är optimal. Även om lite under de föredragna poängen är okej, för långt under och du kommer att ha några märkbara färgområdesproblem.


Läs även om:


Brett färgomfång

FärgskalaRec. 2020 definierar två upplösningar på 3840 × 2160 (4K) och 7680 × 4320 (8K). Men främst kommer jag bara att oroa mig för ett 4K-kvalitetstest eftersom TV-apparater inte är tillgängliga med 8K-kvalitet.

Rek. 2020 specificerar också följande bildhastigheter: 120p, 119,88p, 100p, 60p, 59,94p, 50p, 30p, 29,97p, 25p, 24p, 23,976p. Detta är viktigt att komma ihåg eftersom färgomfång som inte är breda inte anger bildhastigheter som är över 60 bilder. Du täcker mycket mer mark här om TV: n kan producera ett så stort färgområde.

Liknar RGB och CMYK färgomfång jag talade om tidigare, Rec. 2020 innehåller färger som Rec. 709 färgskala kan inte producera. Eftersom de flesta TV-apparater kan producera det mesta av inspelningen. 709 färgskala, testa Rec. 2020-spektret är ett mycket bättre test som ger mer konkreta resultat.

Den primära användningen av det breda färgomfånget är för HDR-innehåll som krävde mer resurser för att inte bara se bra ut utan också fungera smidigt. Många Blu-Ray-filmer kommer till HDR-klara och många streamingplattformar producerar också HDR-klart innehåll. Genom att ha de nödvändiga verktygen framför kurvan betyder det att du tillför liv i din TV: s livscykel. Även om det ofta förbises, är det alltid bra.

Några av de mest populära TV-apparaterna just nu har faktiskt ett stort färgomfång om du är intresserad. Såsom Sony X900E, LG B6 och Samsung KS8000. Kolla in dessa TV-apparater om ett större färgintervall är viktigt för dig.

Slutsats

En färgskala kan vara väldigt grundläggande och liten samtidigt som den är mycket stor och komplex. Mycket enkla tester kan köras för att hitta de bästa resultaten av dina TV-färger. Även om jag föredrar att bara testa DCI-P3 och Rec.2020 färgutrymmen, kan du gå vidare och testa allt som du tycker passar. Kom ihåg att en färgskala som du testar kan saknas, men det betyder inte att den är dålig.
Hoppas att detta hjälper till att stryka ut några av funderingarna med färgomfång.


6 svar på ”Färgskala och Färgomfång – Förklaring”

Lämna en kommentar