Samsung Q60T QLED TV – Recension

Samsung Q60T QLED TV är skarp och färgstark, men är ändå inom budget segmentet för QLED-apparater.

Samsung Q60T QLED
Bildkredit: Samsung

Med sin senaste budget QLED-uppsättning lägger Samsung till lite, och tar också bort lite. Men resultatet är detsamma: Samsung Q60T QLED-TV är en bra, men inte en suverän 4K QLED-TV. Samsung lade till Alexa i den- en trevlig uppgradering över sin Bixby röstassistent – och sänkte även priset avsevärt. I utbyte mot det lägre priset tappar du en HDMI-port. En rättvis avvägning för de flesta. Q60T har också en lägre uppdateringshastighet än den tidigare modellen. Vilket kan märkas för vissa under spel och snabba sekvenser men är inte ett problem i de flesta scener.

Specifikationer

Skärmstorlek: 65 tum
Upplösning: 3,840 x 2,160
HDRHDR10+, Hybrid Log-Gamma (HLG)
Uppdateringshastighet: 60Hz
Portar: 3 HDMI (1 med ARC), 2 USB
Ljud: 2 channel, 20 watt (Ingen Dolby Atmos)
Smart TV mjukvara: Samsung Smart TV (Tizen)
Storlek: 57.1 x 32.6 x 2.3 tum [utan stativ stand]
Vikt: 22,3 kg [utan stativ]

Kanske mer betydelsefullt drivs den nya Q60T av Samsungs Quantum Processor 4K Lite, en mindre kraftfull processor än i förra årets modell eller i avancerade QLED-uppsättningar i år. Det övergripande resultatet är en bildkvalitet och en upplevelse som inte matchar de bästa LED-enheterna, som de som ses i vår Vizio M-Series Quantum-recension eller TCL 6-serien Roku TV-recension.

Samsung Q60T QLED TV recension: Pris

Vi testade 65-tumsmodellen av Q60T, som kostar mindre än 10 000 kr i skrivande stund på Elgiganten och NetonNet. Vilket gör den till en av de bästa TV-apparaterna i prisklassen. Men om 65 tum inte passar dig, erbjuder Samsung ett komplett utbud av andra storlekar – från så små som 43 tum till så stora som 85 tum – alla med samma funktioner och design.

Exempel på priser och modeller:

  1. 58 tum QE58Q60TAUXXC: 6 990 kr
  2. 75 tum QE75Q60TAUXXC: 11 990 kr

Tvärtom dessa modeller är Samsung Q60T QLED TV-linjen nästan identisk och erbjuder samma antal portar, samma 4K-upplösning och HDR-stöd och samma QLED-skärm. Alla apparater använder dubbel bakgrundsbelysning och har samma processor. Som ett resultat förväntar vi oss att prestandan för alla storlekar har samma styrkor och svagheter som den 65-tumsmodell som vi använde för denna recension.

Samsung Q60T QLED TV recension: Design

Q60T ärver samma enkla, eleganta design som ses i fjolårets Samsung Q60R QLED TV-recension. Även om den inte är så tunn som en OLED-TV, har 57,1 x 32,6 x 2,3 tum i dimensioner, fortfarande ett ganska smalt fotavtryck. Den har en tunn ram för att få ut det mesta av utrymmet det tar. Det mörka plastfodralet känns robust och har en bandliknande struktur längs ryggen för lite känsla; det är inte lika elegant som metallfodral som du hittar på högre TV-apparater, men det ser inte billigt ut.

Samsung inkluderar boomerangformade fötter gjorda av stark plast som enkelt kläms fast i botten på TV: n och ger en solid bas för att vila den ovanpå en yta. Med stativet tar enheten 11,4 tum när den är bredast. Du kan också använda ett väggfäste (ingår ej), antingen ett standard VESA-fäste på 400 x 400 millimeter eller Samsungs miniväggfäste (bekvämt om du vill minimera hur långt TV: n är åtskild från väggen).

Q60T-skärmen använder en dubbel LED-bakgrundsbelysning som lovar att förbättra kontrast och färg jämfört med sin enda LED-föregångare. Den dubbla bakgrundsbelysningen består av två uppsättningar lysdioder som erbjuder olika färgtemperaturer. Högre-end Samsung QLED-TV-apparater använder bakgrundsbelysning i full uppsättning. Vi såg effekten av den dubbla LED-bakgrundsbelysningen i enhetens ljusstyrka – den fick 414 nit, lägre än Q60: s 531 nit och långt under TCL 6-seriens poäng på 608 nit.

Samsung Q60T QLED TV-recension: Portar

Q60T har tre HDMI-portar – en mindre än förra årets Q60 – inklusive en som stöder ARC (Audio Return Channel) för anslutning av en kabel och styrning av en soundbar. Kommer tre att räcka? Förmodligen, särskilt med alla appar som är tillgängliga via TV: ns Tizen OS, men se till att du inte känner dig begränsad med antalet enheter du kan ansluta.

Förutom HDMI har Q60T en sammansatt anslutning för äldre enheter, två USB-portar, en RF-koaxialingång för en antenn eller kabel och en digital optisk ljudutgång för anslutning till en soundbar eller mottagare. Den har en Ethernet-port för trådbunden internetanslutning och stöder också 5 GHz och 2,4 GHz Wi-Fi. Den erbjuder Bluetooth för anslutning till trådlösa hörlurar.

Alla portar finns på baksidan till höger på TV: n, vilket gör dem svåra att komma åt utan att dra apparaten från väggen – en annan sak att tänka på om du ofta byter ut enheter som är anslutna till din TV.

Samsung Q60T QLED TV-recension: Prestanda

Q60T ger i de flesta fall en skarp bild och bra färger. Även om den har mindre processorkraft och en lägre uppdateringsfrekvens än den äldre Q60, var effekten på bildkvaliteten bara tydlig i snabba scener, där jag såg lite suddighet. TV: n stöder HDR-innehåll (high dynamic range), inklusive Samsungs egenutvecklade HDR10 + (men det gör inte Dolby Vision), vilket resulterade i detaljerade färger på en mängd olika program och filmer. Vår testning visade dock sin färgskala på 99,72 procent av Rec 709-färgutrymmet. Det är lite lägre än förra årets Q60 (99,96 procent) liksom Vizio M-serien Quantum (99,96 procent) och TCL 6-serien Roku TV (99,92 procent), vilket innebär att Q60T producerar några färger mindre än de modellerna, men det märks inte direkt.

Färgnoggrannheten var också lite av med en Delta-E-poäng på 2,7; jämfört med Q60: s 1.6 och TCL 6 Series 1.1 (lägre poäng är bättre). Men det största problemet är att så fort du flyttar för långt från mitten, bleknar färgerna snabbt.

Från ett säte rakt framför skärmen kunde jag se detaljerna i scenerna i Blade Runner 2049 mitt i den djupa mörkret på natten i Los Angeles, medan framtidens neonljus var ljusa och rika. Skidor av delfiner som dyker in och ut ur det blå havet i Blue Planet II var tydliga och detaljerade. Men om jag flyttade till och med 30 grader från centrum ändrades färgerna och blev mindre sanna – röda såg orange och djupblå blev ljusblå. Jag märkte också att jag dimmade vid kanterna på skärmen, troligtvis ett resultat av uppsättningens dubbla bakgrundsbelysning istället för en full array-bakgrundsbelysning som Hisense H8G och Vizio M-Series.

Fler exempel

När Chris Hemsworth bekämpar ett rum full av kidnappare i Extraction var handlingen skarp och ren, men när han sprang genom Dhakas gator var scenerna inte lika skarpa. På samma sätt höll Q60T fart under större delen av spelet i Call of Duty, men när man kör en ATV i full hastighet visade hjulen lite suddighet – kanske på grund av 60Hz uppdateringsfrekvens, som är nere från 120Hz på Q60, eller på grund av den lägre processorkraften. Enheten bytte till spelläge när jag kopplade in min Xbox One S. Det klockade en ganska kort fördröjningstid på 27,8 millisekunder med vår Leo Bodnar ingångslaggtestare – bättre än Vizio M-serien eller TCL 6-serien, men betydligt långsammare än Q60: s 16,3 millisekunder.

Q60T levereras med fyra förinställningar: Dynamisk, Naturlig, Standard och Film. Jag hittade att film producerade de mest realistiska kötttonerna. Alla förinställningar har rörelseutjämning aktiverat som standard, vilket jag stängde av för testning. Rörelseutjämning ger bilden en ”tvåloperaffekt” eller kan göra att videoåtgärden ser väldigt jämn eller ultrabehandlad ut; Samsungs implementering fick mig att känna mig illamående.

Samsung Q60T QLED TV-recension: Ljud

De två högtalarna inuti Q60T levererar ett anständigt jobb med att leverera ljud, men det kan inte matcha ens de grundläggande modellerna från vår lista över de bästa soundbarsna.

Det hanterar dialogen bäst, vilket gör det lätt att förstå Zoe Kravitz och David H. Holmes som diskuterar de finare punkterna i spellistor under High Fidelity, och högtalarna skapade ett brett ljud när musiken spelades på samma show. Men bristen på bas var mycket tydlig under action-sekvenser som lobbyscenen i Matrix – den djupa basen som pressade handlingen var nästan omöjlig att upptäcka. TV: n stöder Dolby Audio, men inte Dolby Atmos. Fast med kvaliteten på de inbyggda högtalarna gör det förmodligen inte så stor skillnad.

Q60T: s 20 watt effekt är hälften av den tidigare modellen men ändå tillräckligt för att mäta cirka 85 decibel vid full volym – gott om de flesta rum. Men när det skruvades upp hela vägen blev dialogen svårare att förstå.

TV: n har tre ljudlägen: Standard, Adaptiv och Förstärk. Adaptive justerar ljudet baserat på vad du tittar på – till exempel filmer eller sport – medan Amplify förstärker dialogen. Jag tyckte att Adaptive fungerade bäst för de flesta visningar, balansera dialog och bakgrundsmusik bäst av de tillgängliga alternativen.

Samsung Q60T QLED TV-recension: Smarta funktioner

Q60T har samma Tizen smart-TV-plattform som avancerade Samsung QLED och ärver alla fördelarna med operativsystemet, inklusive ett stort urval av appar och stöd för flera röstassistenter.

Det enklaste sättet att ställa in TV: n är att skapa ett Samsung-konto online och installera Samsung SmartThings-appen på din telefon. Den upptäcker TV: n och går igenom installationen. Du kan också använda skärmmenyerna för inställning, men det är mycket mer mödosamt. Med sin SmartThings-integration kan du också använda din TV för att styra anslutna prylar genom ditt hem.

MER:

Tizen-gränssnittet är väldigt enkelt och lätt att navigera för vanliga uppgifter som att starta appar som ofta används. Men det gör avancerade inställningar lite svåra att hitta. Om du till exempel vill stänga av rörelseutjämning måste du gå till Inställningar> Bild> Expertinställningar> Bildklarhetsinställningar och sedan stänga av den. Men när du väl har fått inställningarna som du gillar, behöver du inte ofta jaga så djupt i menysystemet.

Utöver det förväntade – Netflix, Amazon Prime, Disney+, YouTube finns nästan alla tjänster vi letar efter, YouTube TV för direktuppspelning. HBO Max var tillgänglig dagen den lanserades. Vissa appar var tröga att starta, troligtvis på grund av Q60Ts Lite-processor. Men när de kördes hade jag inga problem med att titta på program.

Största förbättring

Den största förbättringen som Samsung introducerade i den senaste modellen är Amazon Alexa, som fungerar utan behov av en extern Alexa-högtalare. Du kan fortfarande välja att använda Bixby, Samsungs röstassistentteknologi, men Alexa gjorde ett bättre jobb med att förstå vad jag sa och leverera relevanta resultat. Du kan också ansluta din Google Assistant-enhet för att styra TV: n om det är din favoritassistent.

Fjärrkontroll

Q60T levereras med en standard fjärrkontroll i Samsung-stil, som känns bekväm i din hand. Dess minimalistiska design gör det enkelt att styra grundläggande funktioner, som volym och navigering på skärmen. Det finns snabbstartknappar för Netflix, Prime Video och Samsung TV Plus, dess gratis live-TV-alternativ (men det finns en fråga om du vill starta tjänsten tillräckligt för att motivera en snabbstartknapp). Du kan aktivera röstassistenten genom att hålla in mikrofonknappen.

Men fjärrkontrollen saknar knappar som du ofta hittar på andra TV-fjärrkontroller. Till exempel för att komma åt inställningar och växla ljud- eller videolägen; du måste gå till startskärmen och navigera till den själv eller använda röstassistenten.

QLED TV-recension: Slutsats

Om du vill ha en Samsung men inte har råd med en av dess premiummodeller kommer Samsung Q60T QLED TV att göra jobbet som den mest prisvärda modellen bland de bästa Samsung-TV-apparaterna. Det producerar ljusa färger och skarpa detaljer under de flesta omständigheter. Tillägget av Amazon Alexa ökar sitt virtuella assistentspel. Men ändringarna från förra årets Q60, mindre processorkraft och lägre uppdateringsfrekvens, påverkar prestanda för spel och tittar på actionscener, och det har fortfarande problem med betraktningsvinklar.

Se också:

  1. Samsung Q70T QLED TV recension
  2. Samsung Q80T 55″ 4K UHD QLED – Recension

För ungefär samma summa pengar kan du få bättre prestanda för LED-TV-apparater, till exempel TCL 6-seriens Roku TV (R635) eller Vizio M-serien Quantum, båda med bakgrundsbelysning i full uppsättning och bättre betraktningsvinklar.

Fördelar

  • Bra färgåtergivning och skärpa
  • Alexa och Bixby finns funkar med Google Assistant
  • Många appar

Nackdelar

  • Suddighet under snabb action
  • Begränsad betraktningsvinkel
  • Dimning vid kanterna av skärmen

1 svar på ”Samsung Q60T QLED TV – Recension”

Lämna en kommentar